Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
ESRB wil dit jaar geen dividenden meer van financials

ESRB wil dit jaar geen dividenden meer van financials

(ABM FN-Dow Jones) De Europese raad voor systeemrisico ESRB wil dat financiële instellingen in elk geval tot het einde van dit jaar geen dividenden meer uitkeren aan aandeelhouders en risicodragende geldschieters, of aandelen inkopen, om zo beter bestand te zijn tegen de economische schok van de coronacrisis. Dat maakte de ESRB maandag bekend.

De ESRB adviseert toezichthouders die het betreft om de financiële instellingen onder hun supervisie te adviseren om in ieder geval tot 1 januari volgend jaar geen dividend uit te keren of te beloven, geen aandelen in te kopen en geen variabele beloning beloven te betalen aan beleggers die een substantieel risico hebben genomen, zoals investeerders in Tier 1-obligaties.

Deze beperking op dividenduitkeringen over de gehele breedte van het financiële systeem, betreft banken, verzekeraars, herverzekeraars, centrale tegenpartijen en bepaalde investeringsmaatschappijen, die een cruciale rol spelen in de economie tijdens crises.

Het advies is een aanvulling op eerdere beperkingen die werden opgelegd door de Europese Centrale Bank, bankenautoriteit EBA en verzekeraarstoezichthouder EIOPA.

De ECB adviseerde banken al eerder om tot zeker 1 oktober geen uitkeringen te doen aan aandeelhouders en om ook geen beloftes voor het dividend over 2020 af te geven.

Door het schrappen van de dividenden houden banken en andere financiële instellingen tientallen miljarden euro's in kas, die kunnen worden gebruikt om mogelijke verliezen op te vangen.

De ESRB gaat verder de gevolgen monitoren van steunmaatregelen voor de economie, zoals uitstel van schuldverplichtingen, garantieregelingen en andere overheidsregelingen om de economische gevolgen van de coronacrisis te ondervangen.

Er moet beter worden gekeken naar liquiditeitsrisico's in de verzekeringsbranche, stelde de ESRB. Daartoe moet de zogeheten tweede pilaar van de kapitaaleisen voor verzekeraars in het Solvency II-raamwerk op de middellange termijn worden uitgebreid met een liquiditeitsbuffer voor kwetsbare ondernemingen.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: EC ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. kopen verkopen
Aegon kopen verkopen
Ageas kopen verkopen
ASR Nederland kopen verkopen
ING kopen verkopen
KBC Groep kopen verkopen
NN Group kopen verkopen