Word abonnee en neem Beursduivel Premium
ArcelorMittal verkoopt Amerikaanse tak

ArcelorMittal verkoopt Amerikaanse tak

(ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal fuseert zijn Amerikaanse activiteiten met het Amerikaanse staalconcern Cleveland-Cliffs en krijgt zelf een minderheidsbelang in het fusiebedrijf. Dit bevestigde het staalbedrijf met een notering in Amsterdam maandag.

Het nieuws werd zondag al gemeld door persbureau Reuters.

Cleveland-Cliffs zal alle aandelen van ArcelorMittal USA overnemen, en betaalt daarvoor een combinatie van contanten en aandelen.

"Deze transactie is een unieke kans voor ArcelorMittal om waarde voor aandeelhouders vrij te maken en toch blootgesteld te blijven aan de Noord-Amerikaanse economie, door onze kwalitatief hoogwaardige NAFTA-bezittingen en een deelneming in wat een sterker, meer geïntegreerd Amerikaans bedrijf zal zijn", zei CEO Lakshmi Mittal.

Bij de Amerikaanse tak van ArcelorMittal zijn meer dan 18.000 werknemers werkzaam. Cleveland-Cliffs heeft ongeveer 11.000 werknemers in dienst in Amerika en Canada, met een geschatte waarde van 2,3 miljard dollar.

ArcelorMittal verwacht in totaal 1,4 miljard aan eigen vermogen te ontvangen uit de deal, waarvan 505 miljoen dollar in contanten in de vorm van een vooruitbetaling. Nog eens 500 miljoen dollar wordt uitbetaald in de vorm ongeveer 78 miljoen aandelen Cleveland-Cliffs. De laatste 373 miljoen dollar wordt uitbetaald in 58 miljoen preferente aandelen zonder stemrechten, of in contanten.

Ook neemt Cleveland-Cliffs voor 1,5 miljard dollar aan pensioenverplichtingen en 0,5 miljard dollar aan schuld over.

De deal is volgens ArcelorMittal aantrekkelijk door de hoge waardering, die te danken is aan de sterke synergie die de combinatie van de twee bedrijven oplevert, ter waarde van circa 150 miljoen dollar per jaar. De ondernemingswaarde van de Amerikaanse tak in de deal zou overeenkomen met zes keer het gemiddelde EBITDA-resultaat gedurende de cyclus.

ArcelorMittal zal 500 miljoen dollar uitkeren aan aandeelhouders via een aandeleninkoopprogramma. Afgelopen jaar kondigde ArcelorMittal nog een desinvesteringsronde aan om de schuld te verlagen.

Cleveland-Cliffs nam afgelopen maart de Amerikaanse sectorgenoot AK Steel over voor 3 miljard dollar, waardoor de totale schuld van het concern eind juni 4,5 miljard dollar bedroeg. De timing van de overname was ongelukkig. AK Steel produceert veel voor de autosector, die in de maanden na de overname door de coronapandemie juist hard werd geraakt. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ArcelorMittal kopen verkopen
CLEVELAND-CLIFFS DL-,125 kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht