Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Vastned Retail Belgium ziet resultaat dalen

(ABM FN) Vastned Retail Belgium heeft in 2020 zijn EPRA-resultaat onder druk zien staan door COVID-19. Dit meldde het vastgoedbedrijf uit Antwerpen maandagavond.  

"De uitbraak van de pandemie heeft een enorm zware impact op de samenleving en de economische activiteiten van dit land. Ook Vastned Retail Belgium is als onderneming niet ontsnapt aan de gevolgen ervan", aldus het vastgoedbedrijf.

Er werden definitieve akkoorden afgesloten met meer dan 98 procent van de huurders die getroffen werden door de eerste lockdown. Voor de tweede lockdown werd met meer dan 97 procent van de huurders, exclusief horeca, een definitief akkoord gesloten.

Eind december lag de bezettingsgraad op 96,2 procent, waar dit een jaar eerder nog 98,8 procent bedroeg. "In de bestaande economische omgeving die gekenmerkt wordt door de COVID-19 pandemie is deze hoge bezettingsgraad het resultaat van het goede werk van een gedreven assetmanagementafdeling", aldus Vastned Retail Belgium.

De reële waarde van de bestaande vastgoedportefeuille daalde in de verslagperiode met 2,4 procent ten opzichte van het eerste semester tot 330,4 miljoen euro. Ten opzichte van eind 2019 betekende dit een daling met 30,3 miljoen euro. De daling had onder meer te maken met investeringen in de bestaande portefeuille, desinvesteringen en afwaarderingen.

De huurinkomsten daalden van 19,2 miljoen in 2019 tot 16,7 miljoen euro in 2020.

Het nettoresultaat was in het afgelopen jaar 8,5 miljoen euro negatief, terwijl er een jaar eerder nog een winst werd geboekt van 4,3 miljoen euro.

Tot slot daalde het EPRA-resultaat van 14,7 miljoen tot 12,4 miljoen euro, of van 2,90 euro per aandeel tot 2,44 euro per aandeel. Deze daling schreef Vastned toe aan de coronacrisis. Vastned rekende vooraf op een EPRA-winst per aandeel van 2,35 tot 2,45 euro.

Vastned wil "uit voorzichtigheid" een dividend voorstellen van 2,05 euro per aandeel over 2020. In 2019 was dit 2,90 euro.

Outlook

Vastned stelt dat de focus van het management in 2021 gericht blijft op de tijdige inning van de huurgelden en het behouden van een stabiele bezettingsgraad. Bovendien houdt Vastned voor heel het jaar rekening met de impact van de huidige pandemie, waarbij de huurprijzen onder druk blijven staan door de evolutie van e-commerce en nieuwsberichten van retailers in moeilijkheden.

Vastned Retail Belgium wil dit jaar minder kwalitatieve panden verkopen met de optie om bestaande panden te herontwikkelen. Als gevolg van de onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis, deed het vastgoedbedrijf geen uitspraak over het voorziene EPRA-resultaat voor 2021.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Vastned boekt nog weinig vorderingen met desinvesteringen
  2. Video: beursgenoteerd vastgoed flink achtergebleven maar nog geen koopmoment - Van Lanschot

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Vastned kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht