Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Forse omzetgroei voor Euronext

Forse omzetgroei voor Euronext

(ABM FN-Dow Jones) Euronext heeft in het vierde kwartaal van 2020 fors meer omzet en winst geboekt dan een jaar eerder, ondanks een toename van de operationele kosten. Dit bleek woensdagavond uit de jaarcijfers van de Europese beursuitbater.

De omzet steeg met 25 procent van 186 miljoen naar 232 miljoen, ruim boven de consensusverwachting van 220 miljoen. De effectenhandel droeg meer omzet bij dan in het derde kwartaal, met extra handelsactiviteit rond de Amerikaanse verkiezingen en de beursrally rond de coronavaccins.

Het EBITDA-resultaat ging van 104 miljoen naar 127 miljoen euro. Hier hadden analisten gerekend op 116 miljoen euro.

De operationele kosten stegen van 82 miljoen naar 105 miljoen euro, en de nettowinst steeg van 49 naar 67 miljoen euro, wat iets beter was dan de 65 miljoen in de analistenconsensus.

"Een groot deel van de beoogde kostenbesparingen voor Oslo Bors in Noorwegen en VP Securities in Denemarken is al gerealiseerd", stelde topman Stephane Boujnah in een toelichting. Daarom verwacht Euronext dat de operationele kosten, afgezien van amortisatie en afschrijvingen, volgend jaar met een percentage rond 5 procent zullen dalen, vergeleken met het niveau van het vierde kwartaal. 

Jaarcijfers 

In heel 2020 kwam de nettowinst op ruim 315 miljoen euro, een stijging van 42 procent. Euronext stelt voor de helft daarvan uit te keren als dividend, of 2,25 euro per aandeel.

De jaaromzet steeg van 679 miljoen naar 884 miljoen euro, een plus van 30,2 procent, of 13,6 procent op vergelijkbare basis en tegen constante wisselkoersen.

De kwartaalcijfers van Euronext zullen waarschijnlijk geen aanleiding zijn voor sterke koersbewegingen, dacht ING vooraf, omdat aandeelhouders veel meer gericht zijn op de mogelijke overname van Borsa Italiana en de bijkomende claimemissie die de winst per aandeel zal verwateren. Dat stelde ING in aanloop naar de kwartaalpublicatie.

Op 13 januari ging de Europese Commissie voorwaardelijk akkoord met de overname van Refinitiv door London Stock Exchange. Dat vergroot de kans dat de aankoop van Borsa Italiana door Euronext ook doorgaat.

Euronext verwacht de overname van Borsa Italiana in de eerste helft van dit jaar te zullen afronden.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Euronext: Nederlands bedrijfsklimaat niet verslechterd
  2. Gaat Euronext dit jaar opnieuw het overnamepad op?

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Euronext kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht