Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Gemengd beeld in Bel20

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft donderdag een gemengd beeld getoond met beleggers die het aandeel UCB sterk hoger stuurden, terwijl AB InBev afgerekend werd op dalende omzetcijfers.

De Bel20 index verloor 0,2 procent en sloot af op 3.850,32 punten.

Beleggers hadden donderdag vooral oog voor het cijferbombardement dat de markten momenteel treft. “We zien een normale beurssituatie waar beleggers positief reageren op goede cijfers en negatief op minder dan verwachte cijfers”, aldus Pascal Paepen, docent Bank & Beurs aan de KU Leuven tegen ABM Financial News.

“Het toont aan dat we momenteel nog niet in een overdrijvingssituatie zitten. Als je ziet dat het grootste beursgenoteerde bedrijf in Brussel [AB InBev] vandaag zakt met 6 procent, dan zie je dat men toch nog kritisch durft te zijn en niet te euforisch is. Beleggers lijken wat geschrokken van het dividend dat verlaagd is bij de biergigant, maar eigenlijk vond ik de cijfers nog goed rekening houdend met de coronapandemie”, aldus Paepen.

Naast de cijfers springt vooral de stijgende rente wereldwijd in het oog. Zo merkt de marktenzaal van KBC op dat vandaag de rente in de VS wederom stijgt met 8 basispunten op 7-jarig overheidspapier. Ook andere rentes flirten met belangrijke weerstandsgrenzen waardoor dit thema de komende weken vermoedelijk verder zal blijven spelen.

Ook was er vandaag heel wat Amerikaans macronieuws. Zo is het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS gedaald met 111.000 naar 730.000. Daarbij werd het cijfer van een week eerder ook nog eens met 20.000 neerwaarts bijgesteld. Economen hadden vooraf gerekend op 845.000 aanvragen.

De nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS zijn in januari veel harder gestegen dan verwacht. De orders stegen op maandbasis met 3,4 procent, waar was gerekend op een toename met 1,0 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2222. De olieprijzen lieten weinig beweging zien, maar koersten woensdag al stevig hoger.

Stijgers en dalers

Het aantal stijgers en dalers in de Bel20 was donderdag ongeveer gelijk verdeeld, met 12 van de 20 aandelen die hoger afsloten.

De opvallendste daler van de dag was AB InBev. De bierreus zag in 2020 de volumes en omzet iets minder hard dalen dan aanvankelijk door de consensus werd gevreesd. In heel 2020 daalde de omzet met 3,7 procent. De consensus samengesteld door de brouwer zelf hield rekening met een daling van 4,5 procent. Hoewel de coronapandemie nog voor veel onzekerheid zorgt, is AB InBev van mening dat de volumes en omzet in 2021 aanzienlijk zullen verbeteren tegenover 2020. Kepler Cheuvreux sprak over sterke resultaten, maar de consensus voor 2021 zal volgens hen verlaagd worden. Het aandeel daalde 6,2 procent en leverde daarmee de zwakste prestatie in de hoofdindex.

Beter verging het farmaceut UCB met een koerswinst van 5,8 procent. De omzet van UCB steeg in 2020 met 9 procent van 4,9 miljard in 2019 naar 5,3 miljard euro vorig jaar. De consensus samengesteld in opdracht van UCB rekende op een omzet van 5,2 miljard euro, terwijl UCB zelf op een omzet tussen 5,05 en 5,15 miljard euro rekende. Voor het lopende boekjaar rekent UCB op een omzet tussen 5,45 en 5,65 miljard euro. Tegen 2025 verwacht UCB een omzet van ten minste 6 miljard euro te boeken. UCB heeft een beter dan verwachte winst per aandeel gepresenteerd, terwijl de outlook tot een verhoging van de consensus zou moeten leiden, aldus Jefferies.

Kepler Cheuvreux heeft het koersdoel op Ageas verhoogd van 40,00 naar 44,90 euro bij een ongewijzigd Reduceren advies. Berenberg verhoogde het koersdoel voor de verzekeraar van 51,90 naar 52,80 euro. Het bedrijf kwam woensdag met cijfers. Het aandeel steeg vanochtend 0,6 procent.

De omzet van EVS daalde in de tweede jaarhelft met 22,2 procent. ING rekende vooraf, vanwege het zwakke orderboek in het derde kwartaal, op een omzetafname met 19,0 procent. Het aandeel won 5,0 procent, nadat KBC Securities het advies verhoogde naar Kopen.

Xior stond aan de andere kant van de BelMid index met een verlies van 3,5 procent.

Econocom ging 2,8 procent hoger, nadat woensdagavond de voorlopige cijfers over 2020 werden bevestigd.

Als gevolg van de coronacrisis ontving Kinepolis afgelopen jaar slechts 12,1 miljoen bezoekers, tegen een aanvankelijke verwachting van meer dan 45 miljoen bezoekers. De totale opbrengsten per bezoeker stegen wel. De omzet daalde met 68 procent tot 176,3 miljoen euro. KBC verhoogde het koersdoel. Het aandeel won 5,5 procent.

In het afgelopen jaar stegen de totale bedrijfsinkomsten van Biocartis op jaarbasis met 47 procent naar 55,6 miljoen euro en bedroegen de inkomsten uit productverkopen 31,9 miljoen euro. Dit is een toename op jaarbasis van 32 procent. De markt zal tevreden zijn met de outlook van Biocartis, hoewel de verwachte groei van het commercieel cartridgevolume en de nieuwe Idylla plaatsingen wel minder stevig zijn dan de consensus en de verwachting van Berenberg. Het aandeel schreef 0,1 procent bij.

Het netto huurresultaat van Home Invest Belgium steeg in 2020, ondanks Covid-19, met 4,4 procent tot 26,2 miljoen euro. De operationele marge verbeterde stevig tot 67,4 procent, waar dat in 2019 nog maar 63,7 procent was. Het aandeel verloor 1,4 procent.

De omzet van Deceuninck steeg in 2020 met 1,3 procent tot 642,2 miljoen euro. De aangepaste EBITDA ging echter nog een pak meer de hoogte in. Die kwam neer op 86,0 miljoen, exact aan de bovenkant van de eerder afgegeven vork van 82 tot 86 miljoen euro. In 2019 werd nog 60,6 miljoen euro aan bedrijfskasstroom gerealiseerd. De grondstoffenprijzen zullen volgens KBC voor blijvende onzekerheid zorgen. Deceuninck steeg een mooie 5,2 procent.

KBC Securities heeft donderdag het advies voor Greenyard verhoogd van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel ook beduidend opwaarts bij van 5,40 naar 8,40 euro. Degroof Petercam herhaalde het koopadvies, maar verhoogde het koersdoel van 7,70 naar 10,00 euro. Het aandeel ging 2,9 procent hoger.

Club Brugge wil nog voor de zomer een notering aan Euronext Brussel, zo meldde De Tijd.

Wall Street

De belangrijkste Amerikaanse indexen noteerden bij het sluiten van de Europese beurzen in het rood.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht