Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Beursblik: ABN AMRO rekent op productieverhoging met 1 miljoen vaten olie

Beursblik: ABN AMRO rekent op productieverhoging met 1 miljoen vaten olie

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO verwacht dat de OPEC+ tijdens de tweedaagse vergadering van deze week kiest voor een productieverhoging met 500.000 vaten per dag én een verhoging met hetzelfde volume door Saoedi-Arabië. Dit gaf econoom Hans van Cleef donderdag tegen ABM Financial News aan in vooruitblik op de uitkomst van de bijeenkomst.

De nieuwe quota gaan in per 1 april van dit jaar, voegde Van Cleef toe.

De Saoedi's stemden eerder in met een vrijwillige verlaging van de productie met 1 miljoen vaten per dag per eind januari. Zij zijn volgens de econoom terughoudend en willen slechts gematigd verhogen om de onzekerheid met betrekking tot het vraagherstel op te kunnen vangen.

Sowieso lopen volgens de bank de meningen van de verschillende oliestaten nogal uiteen, waarbij vooral Rusland volgens Van Cleef bezorgd blijft over de hoge olieprijs. Die zou Amerikaanse schalieproducenten kunnen uitnodigen om hun productie weer op te starten of te verhogen.

ABN AMRO wees donderdag op twee achtergrondfactoren van betekenis. De eerste betreft de verhouding tussen de VS en Saoedi-Arabië na de beschuldiging van Washington van betrokkenheid van Saoedi-Arabië bij de moord op journalist Kashoggi. 

De tweede factor betreft de bereidheid van de VS mee te doen aan het nucleaire akkoord van Iran. Iran zou in ruil voor die participatie minder sanctiemaatregelen van de VS vragen en dat impliceert meer olieproductie en dus ook export.

Olie noteerde donderdag hoger. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent in het groen op 61,47 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 64,16 dollar werd betaald, een stijging van 0,1 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht