Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Argen-x trekt Bel20 naar beneden

(ABM FN) De Brusselse beurs is donderdag lager gesloten. De Bel20 eindigde 0,6 procent lager op 3.807,87 punten, mede door de scherpe daling van het aandeel Argen-x.

Volgens strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management nemen beleggers winst, terwijl de markten sinds het begin van het jaar in een vrij positieve context evolueren.

De markten zijn afwachtend, meent ook de analist, terwijl stijgende rentes en inflatie de afgelopen weken de markten hebben doen dalen, vooral in de Verenigde Staten.

Europa kon in tegendeel van dit thema profiteren, omdat aandelen goedkoper zijn en dus minder te lijden hebben onder een stijging van de rentes, die bovendien als positief wordt ervaren voor bankaandelen, die meer in Europa aanwezig zijn.  

Op macro-economisch vlak hadden de beleggers vooral aandacht voor Amerikaanse cijfers, waaronder de nieuwe wekelijkse werkloosheidsaanvragen, die licht stegen, met 9.000 tot 745.000 aanvragen. Dit is echter nog steeds iets minder dan verwacht. Economen rekenden op 750.000 claims.

De week staat in het teken van nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Op woensdag was het ADP werkgelegenheidsrapport teleurstellend, met minder nieuwe banen dan verwacht. Morgen, vrijdag, wordt het officiële rapport vrijgegeven.

Volgens Juvyns van JPMorgan zou slecht nieuws morgen voor het officiële rapport als positief kunnen worden gezien. Het zou de vrees voor de markt niet aanwakkeren, aldus Juvyns.

De euro/dollar handelde op 1,2048. De olieprijs steeg ruim 3 procent.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex ging Galapagos aan de leiding met een winst van 3,9 procent. Het biotechbedrijf kondigde tussentijdse resultaten aan van de veiligheidstests MANTA en MANTA-Ray met filgotinib, dat bij mannelijke patiënten geen daling van de spermaconcentratie zou veroorzaken. Volgens Jefferies verlichten deze resultaten de bezorgdheid rond Galapagos, dat de laatste tijd in beroering is.

Aan de andere kant van de index stond Argen-x, met een verlies van 6,0 procent. Het biotechbedrijf heeft haar verliezen in 2020 sterk zien oplopen door een dalende verkoop en stijgende kosten en verwacht dat haar cashverbruik dit jaar zal verdubbelen door de lancering van haar eerste product voor auto-immuunziekten, efgartigimod. Volgens Degroof Petercam kan het vertrek van de CFO ook gezien worden in het kader van deze commercialisering.

Cofinimmo daalde met 2,7 procent na een geslaagde plaatsing van 180 miljoen euro aan nieuwe aandelen.

Op de tweede rij profiteerde EVS Broadcast Equipment van de verhoging van het koersdoel van KBC Securities en steeg het met een fraaie 7,2 procent. Het beurshuis plaatste het aandeel ook op de lijst van favorieten. De analisten pasten hun model aan om rekening te houden met hogere inkomsten, een sterke orderportefeuille en synergievoordelen uit de overname van Axon.

Melexis daalde juist 4,4 procent. De chipfabrikant heeft woensdag 1,7 miljoen bestaande aandelen verkocht voor 88,50 euro per stuk.

Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Bekaert van 38,00 naar 42,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel verloor toch 1,3 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg Nyxoah met 4,0 procent, terwijl Global Graphics met 5,7 procent daalde.

De omzet van Sioen steeg in 2020 met 0,1 procent tot 510,1 miljoen euro. Zonder de overnames zou de omzet met 6,7 procent zijn gedaald. De aangepaste brutobedrijfswinst daalde echter met 1,9 procent tot 63,8 miljoen euro en de winst steeg met 35,9 procent tot 19,3 miljoen euro. De familie Sioen wil, via haar vehikel Sihold, het bedrijf van de beurs halen tegen 27,00 euro per aandeel. Het aandeel steeg 0,4 procent naar 27,00 euro. 

Smartphoto Group heeft in 2020 een sterke stijging van de omzet en de EBITDA gekend. Dat bleek donderdag uit de cijfers van het bedrijf uit Wetteren, dat eind januari al met voorlopige cijfers kwam. Het dividend is verder verhoogd. Het aandeel steeg met 0,6 procent

Wall Street

Toen de Europese markten sloten, daalden de Amerikaanse beurzen licht.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht