Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,4 procent naar een slotkoers van 411,91 punten, de Duitse DAX verloor 0,2 procent tot 14.056,34 punten, de Franse CAC 40 steeg fractioneel op een slotstand van 5.830,65 punten en de Britse FTSE 100 daalde 0,4 procent tot 6.650,88 punten.

De zorgen over stijgende obligatierentes wogen weer op het sentiment, zag marktanalist David Madden van CMC Markets. De verliezen waren wel beperkter dan in Azië en woensdagavond op Wall Street.

De Duitse tienjaarsrente noteerde donderdag op -0,31 procent, tegenover -0,35 procent op woensdag.      

In de eurozone bleken de detailhandelsverkopen in januari beduidend meer te zijn gedaald dan verwacht. Op maandbasis ging er 5,9 procent minder de winkels uit. De verwachting lag op een afname met 1,7 procent. De werkloosheid in januari van de muntunie bleef staan op 8,1 procent.

De euro/dollar handelde op 1,2048. De olieprijs steeg circa 5 procent nadat OPEC+ besloot de bestaande afspraken met een maand te verlengen.

Bedrijfsnieuws

Techaandelen stonden donderdag onder druk. In Amsterdam verloor ASML 6,1 procent, terwijl STMicroelectronics in Parijs 3,8 procent moest laten gaan en het Duitse Infineon in Frankfurt 6,5 procent lager eindigde.

Mijnbouwers en grondstoffenaandelen leverden in na een daling van de koperprijs. Rio Tinto daalde 4,4 procent, BHP Group 2,9 procent en Glencore 4,5 procent.

Deliveroo heeft donderdag bevestigd dat het Londen kiest voor een beursnotering, nadat de beurs een duale aandelenstructuur toestond, waardoor de oprichters de controle behouden over het bedrijf na de beursgang. Sectorgenoot Just Eat Takeaway verloor 2,7 procent, terwijl Delivery Hero 1,4 procent steeg.

Lufthansa heeft in 2020 de resultaten flink onder druk zien staan vanwege de coronacrisis. De maatschappij verwacht dat de passagierscijfers niet eerder dan 2024 op het niveau van voor de coronacrisis zullen komen. Aanhoudende kostenbesparingen moeten het operationele verlies terugbrengen in 2021. Het aandeel daalde 3,0 procent.

Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen gingen de Amerikaanse indexen omhoog. Daarna werd een daling ingezet.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht