Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Europese baggeraars binden strijd aan tegen Chinese sectorgenoten - media

Europese baggeraars binden strijd aan tegen Chinese sectorgenoten - media

(ABM FN-Dow Jones) De Europese baggersector beijvert zich voor een gelijk speelveld met China als het gaat om toegang tot elkaars markt, maar ook punten als tarieven. Dit schreef Het Financieele Dagblad dinsdag.

Chinese baggeraars schrijven zich nu voor het eerst in op projecten in Europa, terwijl Europese baggeraars geen toegang krijgen tot de Chinese markt. Bovendien beschuldigt de sector Chinese concurrenten van prijsdumping. Chinese staatsbedrijven worden volgens de Europese baggeraars ook zwaar gesubsidieerd.

Volgens Pieter van Oord, CEO van het gelijknamige bagger- en offshoreconcern, verhogen Europese baggeraars de politieke druk op Brussel en Berlijn, nu blijkt dat Chinese concurrenten willen meedoen aan aanbestedingen in Duitsland en Polen. "Dat zou niet mogelijk moeten zijn. Het is voor Europese baggeraars namelijk onmogelijk om in China opdrachten te krijgen", zegt Van Oord dinsdag tegen het FD.

Concerns als Van Oord en Boskalis hebben op markten buiten Europa al langer te maken met hevige concurrentie van Chinese partijen. Het is één van de factoren die hun omzet afgelopen jaren onder druk zette. “De Chinese overheid investeert miljarden in buitenlandse infrastructuur en laat deze projecten door eigen staatsbedrijven uitvoeren”, aldus Van Oord.

Volgens de Europese koepelorganisatie van de baggerindustrie EuDa is het mondiale marktaandeel van China in de sector afgelopen tien jaar gestegen van 7 naar 21 procent. Op de Afrikaanse markt gaat het om een toename van 28 naar 56 procent, zo meldde de krant dinsdag.

Het probleem is dat er, anders dan bij goederen in de dienstensector, weinig wettelijke mogelijkheden zijn om op te treden tegen prijsdumping. "Daar moet de Europese Commissie een gereedschapskist met instrumenten tegen ontwikkelen", aldus de EuDa. 

In het eind vorig jaar afgesloten Europees-Chinese investeringsverdrag CAI belooft Beijing geen beperkingen op te leggen aan bedrijven die 'aan bouwwerkzaamheden gerelateerd baggeren' doen. De EU zegt op haar beurt toe ook geen restricties te hanteren, met uitzondering van Cyprus.

Maar het CAI is nog niet definitief. Het Europees Parlement moet nog akkoord gaan. De volksvertegenwoordiging kwam eerder met de kritiek dat het investeringsverdrag te weinig doet om dwangarbeid in China te voorkomen, aldus het FD.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: geen heel grote verrassingen bij CFE
  2. Beursblik: winst CFE tegenvaller

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CFE kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht