Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Verkorte maar drukke beursweek
Beeld: ABM Financial News

Verkorte maar drukke beursweek

(ABM FN) Na een verlengd paasweekend kunnen beleggers zich komende week verwachten aan een hoop inkoopmanagersindices en de notulen van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve. 

Afgelopen vrijdag bleven de meeste beurzen gesloten. Op paasmaandag blijven de Europese beurzen ook nog toe, net als die in China en Japan. Op Wall Street gaan de deuren wel weer gewoon open. 

Die maandag krijgen we trouwens wel al inkoopmanagersindices voor de dienstensectoren in Japan en Amerika te verwerken. China volgt dinsdag, Europa woensdag. 

De Australische centrale bank publiceert dinsdag een nieuw rentebesluit. Wereldwijd is echter meer aandacht voor de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve. Tijdens de laatste monetaire beleidsvergaderingen zorgden zij niet echt voor vuurwerk, maar al hun opmerkingen worden wel nauwlettend in de gaten gehouden. Dat geldt ook voor de notulen van hun bijeenkomsten, die respectievelijk woensdag en donderdag voor de Fed en de ECB worde vrijgegeven. 

Op woensdag hebben we verder aandacht voor een Amerikaanse handelsbalans, Duitsland geeft dit cijfer op vrijdag. Beide landen hebben een grote invloed op het wereldwijde economische gebeuren, maar zijn qua handel elkaars tegenpolen. Waar de eerste traditioneel handelstekorten boekt, exporteert het industriële Duitsland een pak meer dan dat het invoert. 

Donderdag zullen we kijken naar het Japanse consumentenvertrouwen, de Nederlandse inflatie en de Amerikaanse wekelijkse steunaanvragen.

We sluiten vrijdag de week af met de Chinese consumenten- en producentenprijzen, de Amerikaanse producentenprijzen en de industriële productie in ons eigen land en bij de buren Nederland, Duitsland en Frankrijk. 

Naast de geplande macro-economische gegevens blijven beleggers de lange rente in het oog houden. Deze staat in Amerika nog steeds ongeveer op het hoogste peil sinds meer dan een jaar. Toch lijken de groeibedrijven van bijvoorbeeld de Nasdaq-beurs er wat rustiger onder te worden. “De paniek ebt weg en de ratio keert terug. Hogere rentes ten gevolge van economische groei hoeven niet slecht te zijn”, aldus Tom Simonts, Senior Financial Economist van KBC. 

De forse investeringsplannen van de Amerikaanse president Joe Biden, met duizenden miljarden aan dollars voor uitkeringen en infrastructuurwerken, zouden echter de inflatie wel eens hoger kunnen jagen, net als de rente. 

Wegens de coronacrisis zijn die investeringen echter te begrijpen. Vooral in Europa zitten we nog in tal van lockdowns, verschillende van land tot land, en is het bang afwachten wat komende weken geven. 

De bedrijfsagenda blijft volgende week nagenoeg leeg. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht