Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
ECB en kwartaalcijfers op beleggersagenda
Beeld: Euronext

ECB en kwartaalcijfers op beleggersagenda

(ABM FN) Komende week komt ook in ons eigen land het cijferseizoen op gang en op macro-economisch gebied trekt de Europese Centrale Bank de aandacht met een rentebesluit.

Maandag begint de macro-economische week met een handelsbalans en een industrieel productiecijfer uit Japan, alsook de lopende rekening van de eurozone.

Een dag later verschijnen de Duitse producentenprijzen, de Britten volgen woensdag met producentenprijzen én consumentenprijzen.

Donderdag staan enkele vertrouwenscijfers gepland. Het Nederlandse, Belgische en Europese consumentenvertrouwen wordt bekendgemaakt, alsook het sentiment bij Franse ondernemers. 

Dit zijn zogenaamde voorlopende indicatoren, net als de leidende indicatoren uit de Verenigde Staten die ook voor donderdag op de agenda staan.

Geen vuurwerk verwacht bij ECB 

Het belangrijkste event voor donderdag is echter het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Na de ECB-bijeenkomst in maart, toen besloten werd om het tempo van de QE-opkopen op te voeren, wordt voor dit rentebesluit geen vuurwerk verwacht, aldus Nomura.

Volgens de economen van de Japanse bank wordt de volgende bijeenkomst in juni interessanter, omdat de ECB dan moet besluiten of het tempo van de opkopen wordt teruggeschroefd. Nomura denkt dat dit zeker niet voor september 2021 gebeurt.

Voorzitter Christine Lagarde wees er vorige week nog eens op dat de Europese economie momenteel steunt op fiscale en monetaire stimulus en dat deze niet afgebouwd kan worden tot de economie duidelijk herstel vertoont. Anderzijds komt er vanuit Nederland en Duitsland stilaan de roep om de inkoopprogramma’s van schuldpapier niet té lang meer te rekken.

Naast de bekendmaking van het rentebesluit in Frankfurt verschijnen donderdag vanuit Amerika de wekelijkse steunaanvragen. Vorige week was dit cijfer sterk, hetgeen samen met de detailhandel wees op een veerkrachtige Amerikaanse economie.

Vrijdag eindigen we de macro-week met samengestelde inkoopmanagersindices uit Japan, Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Naast deze macro-economische gegevens zullen ook de lange rentes in het oog worden gehouden. In Amerika ging de tienjaarsrente vorige week na een felle opmars weer wat lager, tot grote opluchting van groeiaandelen.

De vraag is voor hoelang, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

"Als alles straks weer 'normaal' is, is die beweging niet tegen te houden. Ook niet door de Europese Centrale Bank met haar opkoopprogramma. Bij een sterk economisch herstel en oplopende inflatie(verwachtingen) hoort nu eenmaal een hogere prijs van geld: een hogere rente dus."

Kwartaalcijfers

In eigen land worden woensdag en donderdag al behoorlijk druk met resultaten over het eerste kwartaal van Barco, MDxHealth, Orange Belgium, WDP en Wereldhave Belgium. Donderdag verwachten we de cijfers van Biocartis en Sipef.

Er zijn ook enkele algemene vergaderingen gepland. Bij Aedifica steekt men dinsdag de koppen digitaal bijeen voor een buitengewone algemene vergadering. Proximus en Asit Biotech houden woensdag hun jaarvergaderingen. Ageas volgt donderdag en Qrf vrijdag.

In het buitenland openen maandag Coca-Cola en IBM de boeken. Dinsdag volgen Danone, Abbott Laboratories, Harley-Davidson, Johnson & Johnson, Lockheed Martin, ManpowerGroup, Procter & Gamble en Netflix. 

Op woensdag kijken we in de richting van ASML, Heineken, Halliburton, Verizon en Worldline. Donderdag publiceren Credit Suisse, Orange, SAP, Tele2, American Airlines, AT&T, Dow Inc, Nucor, Intel en Snap hun kwartaalrapporten. 

We eindigen vrijdag de week met Daimler, American Express, Honeywell en Kimberly-Clark.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht