Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AB-InBev stut Bel20
Beeld: ABM Financial News

AB-InBev stut Bel20

(ABM FN) De Belgische bierbrouwer AB-InBev kon donderdag na sterke cijfers en de bekendmaking van een nieuwe CEO de Brusselse beurs stutten.

De Bel20 won 0,1 procent tot 4.017,58 punten.

Het cijferseizoen is in volle heftigheid bezig waarbij er ook in België veel bedrijfsnieuws te vallen valt. “Momenteel zien we een tweespalt in technologie-aandelen en aandelen uit de oude economie”, zegt Philippe Gijsels, Chief Strategy Officer bij BNP Paribas Fortis.

“De markt was deze week lichtjes verrast met Yellen die zei dat men misschien de rente moet verhogen om de economie wat af te remmen. Dat heeft initieel de markten wat onder druk gezet, maar na een correctie trad al snel herstel op” aldus Gijsels.

“Technologie blijft echter in de hoek zitten waar klappen vallen. En dat is opvallend, want 90 procent van de technologiebedrijven heeft zijn resultaten gepubliceerd en boven verwachting gepresteerd. Dit terwijl men er maar weinig van geprofiteerd heeft. Voor ons is dit een indicatie dat het misschien wel tijd is voor een rustpauze in de markt” waarschuwt Gijsels.

“Voor de rest blijft de sectorrotatie zeer sterk” aldus Gijsels. “Staalbedrijven zijn bijvoorbeeld al maal 2 of 3 gegaan wat geen normaal patroon is voor dit soort aandelen in normale omstandigheden. Op een bepaald moment ga je toch verwachten dat de bedrijven die een sterke heropleving hebben gehad toch wel wat kunnen corrigeren. Een beperkte correctie in traditionele waarden sluit ik daarom niet uit”.

Tot slot is het ook de vraag of morgen het rentethema weer de beurs kan overheersen. “De rente hangt samen met inflatie. Morgen is er een banenrapport dat riskeert om relatief sterk te zijn. Als daardoor de rente stijgt, kan de markt wel weer verschieten morgen waarbij een rotatie van groei naar waarde terug op de kaarten staat”.

Ook waren er vandaag enkele macro-economische cijfers. De arbeidsproductiviteit in de VS steeg in de maanden januari tot en met maart met 5,4 procent, waar een toename van 4,5 procent was voorspeld.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalde met 92.000 naar 498.000. Daarbij werd het cijfer van een week eerder met 37.000 opwaarts bijgesteld tot 590.000. Economen hadden vooraf gerekend op een daling tot 527.000 nieuwe aanvragen.

De euro-dollar koers noteerde op 1,2053.

Stijgers en dalers

De meeste aandelen in de Bel20 sloten donderdag in het rood. In de hoofdindex trok AB InBev de kop met een plus van 5,2 procent.

De omzet en volumes van de brouwer stegen in het eerste kwartaal meer dan verwacht en stegen boven precrisis-niveau uit. De genormaliseerde EBITDA van AB InBev steeg afgelopen kwartaal met 14,2 procent tot 4,3 miljard, met een weliswaar iets lagere marge van 34,7 procent. AB InBev heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug maar het nieuws van het vertrek van de CEO trekt de meeste aandacht volgens ING. Carlos Brito verlaat zijn post op 1 juli waarna Michel Doukeris aan het roer komt. “AB InBev had zeker een goede start van het jaar”, concludeerde Degroof Petercam.

Biotechbedrijven Argen-X en Galapagos stonden daarentegen onderaan de Bel20 met verliezen van respectievelijk 5,7en 2,4 procent.

Berenberg heeft het koersdoel voor Solvay verhoogd van 135,00 naar 145,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Solvay presenteerde woensdagochtend sterke resultaten. Het aandeel schreef nog eens 1,7 procent bij.

Op de tweede lijn spoot Bpost met liefst 12,2 procent omhoog. Het postbedrijf boekte in het afgelopen kwartaal hogere resultaten en verhoogde zijn verwachtingen voor het hele boekjaar. De bedrijfsopbrengsten stegen het afgelopen kwartaal met 9,1 procent tot 1,0 miljard euro. Bpost boekte een aangepaste EBIT 115,5 miljoen euro bedroeg, wat 39,9 miljoen euro hoger was dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bpost heeft de verwachtingen van analisten ruimschoots overtroffen dankzij pakketten én briefverkeer concludeerden analisten van Berenberg. KBC Securities heeft in reactie op de sterke kwartaalcijfers van Bpost het koersdoel verhoogd van 10,00 naar 11,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Degroof Petercam verhoogde ook het koersdoel van 11,00 naar 12,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. ING vindt dat Bpost met de nieuwe outlook nog steeds voorzichtig blijf.

De tweede grootste stijger op de tweede rij was Intervest Offices & Warehouses met een plus van 2,4 procent. De huurinkomsten van Intervest stegen afgelopen kwartaal met 5,0 procent tot net geen 16 miljoen euro. De variaties in vastgoedwaarde zorgden uiteindelijk voor een winst van 30,0 miljoen, tegenover slechts 13,3 miljoen een jaar eerder.De aangepaste EPRA-winst per aandeel bedroeg 0,38 euro tegenover 0,36 euro in het eerste kwartaal van 2020. De aandeelhouders van Intervest Offices & Warehouses hebben Ann Smolders benoemd als nieuwe voorzitster van de Raad van Toezicht. Intervest heeft weinig verrassende eerste kwartaalcijfers gepubliceerd stelde KBC Securities donderdagochtend.

Euronav beleeft uitdagende tijden en heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal stevig onder druk zien staan. De omzet zonk terug tot 113,4 miljoen dollar. Een jaar eerder was dit bijna vier keer zoveel. Resultaat was een verlies van 71,0 miljoen tegenover een winst van 225,6 miljoen in het eerste trimester van 2020. Volgens KBC blijft de druk op de tankertarieven nog tot begin 2022 aanhouden. Het aandeel verloor 2,9 procent.

Kepler Cheuvreux heeft het koersdoel voor CFE fors verhoogd van 87,00 naar 101,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Het beurshuis heeft zijn taxaties aangepast om de negatieve impact van de vertragingen van offshore windprojecten weer te geven, maar verwacht dat de onderneming op de eerste lijn staat om te profiteren van de uitbreiding van het Suezkanaal. Het aandeel daalde desondanks 0,6 procent.

Bij de kleine aandelen won Payton Planar 4,3 procent en ging Acacia Pharma 4,5 procent lager.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen sloot de VS in het rood af.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen