Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Meer winst dan verwacht bij KBC
Beeld: ABM Financial News

Meer winst dan verwacht bij KBC

(ABM FN) KBC heeft in het eerste kwartaal van 2021 aanzienlijk meer winst weten te boeken dan door analisten werd verwacht. Dit bleek dinsdagochtend uit de kwartaalrapportage van de Belgische bank. 

De nettowinst bedroeg in de eerste drie maanden van het jaar 557 miljoen euro, ofwel 1,31 euro per aandeel, tegenover een verlies van 5 miljoen euro, ofwel 0,04 euro per aandeel, een jaar geleden. De analistenconsensus samengesteld door de bank zelf, rekende vooraf op een nettowinst van 416 miljoen euro, ofwel 0,98 euro per aandeel. 

De nettorentebaten daalden op jaarbasis van 1.195 miljoen naar 1.068 miljoen euro. Dit is vrijwel in lijn met de verwachtingen. De gemiddelde analist hield rekening met 1.066 miljoen euro aan nettorentebaten. 

De total inkomsten van KBC stegen op jaarbasis van 1.479 miljoen naar 1.933 miljoen euro. Dit is ook beter dan verwacht. De consensus mikte op 1.877 miljoen euro. 

In het afgelopen kwartaal werd netto 76 miljoen euro aan waardeverminderingen op kredieten teruggeboekt, tegenover een nettotoename van 57 miljoen euro in het voorgaande kwartaal en 121 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar 

De CET1 ratio bleef stabiel op 17,6 procent. 

Een “sterk start van het jaar”, concludeerde CEO Johan Thijs van KBC in een toelichting op de cijfers. “Er begint licht te komen aan het einde van de tunnel dankzij de grootschalige vaccinatiecampagnes die in het eerste kwartaal van 2021 van start zijn gegaan.”

Outlook 

KBC handhaafde de outlook voor het hele boekjaar. Voor 2021 rekent de bank op nettorentebaten van ongeveer 4,3 miljard euro, terwijl de kosten met ongeveer 2 procent zullen stijgen. 

Op 19 mei keert KBC, zoals reeds aangegeven, een brutodividend uit van 0,44 euro per aandeel. En in vierde kwartaal van dit jaar moet daar nog eens 2 euro bovenop komen, mits de ECB de dividendbeperkingen opheft.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Video: bankaandelen bieden kansen
  2. KBC: bankieren en verzekeren onder een dak

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KBC Groep kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht