Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Bel20 sluit week hoger af
Beeld: Euronext

Bel20 sluit week hoger af

(ABM FN) Na een woelige week waarbij aan het begin van de handelsweek er een verkoopgolf door de beurzen ging, sloot de Bel20 vrijdag hoger af bij lage handelsvolumes.

De Bel20 eindigde 0,9 procent hoger op 4.066,49 punten. Vorige week sloot de index nog af op 4.044,07 punten.

Met het herstel van vandaag sluiten beleggers een bewogen week af, waarbij vooral technologie-aandelen het moesten ontgelden. “Nadat angst voor een versnelde afbouw van het stimulerende monetaire beleid de beurzen vorige week al even schrik aanjoeg, sloeg de vrees voor een eerder dan geplande verhoging van de Amerikaanse beleidsrente deze week pas echt toe”, zag Raoul Leering, senior econoom bij ING.

“Mede omdat grondstofprijzen zoals ijzererts en koper in het begin van de week verder omhoog schoten, vreesden beleggers een tegenvallend inflatiecijfer en stuurden ze de meeste beurzen maandag en dinsdag al omlaag”, aldus Leering.

De vrees bij beleggers voor een tegenvallend inflatiecijfer bleek ook niet ongegrond. “De inflatie kwam [woensdag] een stuk hoger uit dan economen verwachtten. Op jaarbasis 4,2 procent en op maandbasis 0,8 procent, de grootste stijging sinds 1981”, wist de econoom.

“Gisteren bleek eveneens dat het aantal nieuw aangevraagde werkloosheidsuitkeringen in de VS de eerste week van mei sterker was gedaald dan verwacht. Positief nieuws voor de economie, maar het duidt ook op een krapper wordende arbeidsmarkt, wat meestal leidt tot meer inflatiedruk”.

Slecht nieuws dus voor de beleggers die vrezen dat een oplopende inflatie tot oververhitting van de economie leidt en de Amerikaanse centrale bank dwingt om eerder dan gepland de rente te verhogen. “Toch was het cijfer volgens insiders een van de redenen voor het herstel van de aandelenkoersen”, verrast de econoom.

Leering keek deze ochtend dan ook uit naar de cijfers van de industriële productiegroei en de detailhandelsverkopen om te kijken of de Amerikaanse economie op oververhitting afstevent. Echter bleek dit mee te vallen. De index voor productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven in de VS steeg vorige maand maar met 0,7 procent, na een plus van 2,4 procent in maart. Voor die maand werd aanvankelijk nog een stijging van 1,4 procent gemeld.

Ook de verkopen in de Amerikaanse detailhandel zijn in april stabiel gebleven. Economen hadden eerder gerekend op een stijging van 0,8 procent. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in april wel, en zelfs met 51,2 procent.

Ook keek Leering naar het Amerikaanse consumentenvertrouwen, omdat dit helpt bij het inschatten van de toekomst. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 88,3 in april tot 82,8 halverwege deze maand. 

De Amerikaanse importprijzen stegen tot slot met 0,7 procent op maandbasis, na een stijging met 1,4 procent in maart. Economen hadden voor april op een stijging van 0,5 procent gerekend.

De euro/dollar noteerde op 1,2135.

Stijgers en dalers

De financiële sector deden het goed vandaag, waarbij KBC en Ageas de kop trokken met winsten van 1,8 en 1,9 procent. Maar liefst 17 van de 20 aandelen sloten vandaag positief.

Argen-x, bij opening nog de grootste stijger na een kwartaalupdate, eindigde uiteindelijk 2,1 procent hoger. Degroof Petercam zag weinig verrassingen in de kwartaalupdate. Omdat Argen-x aangeeft dat de 'cash burn' dit jaar zal verdubbelen, noemde de analist de kaspositie van 2,9 miljard dollar wel "geen overbodige luxe".

Solvay en Aperam daalden dan weer 0,5 en 0,5 procent en zaten bij de grootste verliezers.

Op de tweede lijn ging VGP 2,6 procent hoger, na het afgeven van een kwartaalupdate. Degroof Petercam sprak van een sterk kwartaal waarbij het beurshuis verwacht dat de markt voor logistiek vastgoed erg populair blijft en waarbij men geen "afkoeling" op korte termijn verwacht.

Orange Belgium verloor 3,0 procent. Nu de overnamepoging van Orange mislukt is, staat het aandeel verder onder druk.

De handel in Recticel en Compagnie Du Bois Sauvage werd vandaag door de FSMA opgeschort. De holding liet in een persbericht weten zijn volledige belang in Recticel te verkopen tegen 13,50 euro aan Greiner. Greiner zal later ook een vrijwillig openbaar bod lanceren tegen 13,50 euro op alle Recticel aandelen.

Bij de kleinere aandelen won Deceuninck 2,5 procent en Exmar 3,0 procent. De gasrederij brak onlangs door een technisch belangrijke weerstandszone waardoor beleggers het aandeel terug oppikken. Dit in combinatie met het nieuws dat het bedrijf enkele tientallen miljoenen dollars zal ontvangen van Gunvor voor het verbreken van het FSRU-contract.

Vastned Belgium is tot slot de grootste daler bij de kleinere aandelen met een verlies van 2,0 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen won de technologie-index Nasdaq 1,9 procent en de brede S&P500 1,3 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht