Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Update: ECB handhaaft rente
Beeld: ABM Financial News

Update: ECB handhaaft rente

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft de rentes ongemoeid gelaten en maakt een voorzichtige start met het terugschroeven van zijn pandemie-gerelateerde stimuleringsprogramma, door in een "bescheiden lager tempo" obligaties op te kopen. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

De herfinancieringsrente bleef op 0,00 procent, de strafrente op 0,25 procent en de depositorente op 0,50 procent negatief en ook het reguliere opkoopprogramma APP bleef ongewijzigd op 20 miljard euro per maand.

Het tempo van het Pandemic Emergency Purchase Programme wordt afgebouwd naar een bescheiden lager tempo dan in de voorgaande twee kwartalen.

Daarbij houdt de ECB de nodige flexibiliteit, met de mogelijkheid dat er tot en met eind maart minder dan het beschikbare bedrag van 1.850 miljard euro zal worden opgekocht, maar ook de mogelijkheid dat dit bedrag nog wordt verhoogd.

De ECB zet daarmee een eerste stap in het terugschroeven van de stimulering, of 'taperen', zei econoom Bas van Geffen van Rabobank, zoals volgens hem ook wel werd verwacht door de markt, na de verbetering van de economische data in het afgelopen jaar. De extra schep stimulering van maart wordt hiermee weer teruggedraaid, volgens Van Geffen.

"Waar de beslissing om nu al een stap te zetten dit besluit misschien moeilijker maakte, maakt de centrale bank het zichzelf makkelijker in december", zei Van Geffen.  

Voor de volgende vergadering houdt de ECB namelijk alle opties open: als de economische cijfers verbeteren en de pandemie afloopt, kan ze verder gaan met taperen, maar er is ook alle flexibiliteit om het programma weer op te voeren als dat nodig wordt gevonden. In december zullen dan uitspraken volgen over de toekomst van het pandemie-programma en de periode daarna, verwacht Van Geffen.

De obligatiemarkt reageerde niet erg geschrokken van het besluit en ook de euro/dollar bewoog niet sterk, met een lichte stijging tot 1,1831. De voorspelling van marktanalisten dat een havikachtige ECB voor grote marktbewegingen kon zorgen, kwam daarmee niet uit.

De ECB heeft eerder dit jaar zijn inflatiedoel aangepast van bijna 2 procent naar 2 procent, wat ruimte biedt om het accommoderende monetaire beleid langer aan te houden in een poging de inflatie op het gewenste niveau te krijgen.

Update: om meer informatie en reactie Rabobank toe te voegen.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht