Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Winst in Brussel
Beeld: ABM Financial News

Winst in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is donderdag voor de derde dag op rij hoger gesloten en de omringende beurzen wisten ook het groen te vinden. 

De Bel20 sloot de dag af op 4.172,31 punten, ofwel een koersstijging van 0,8 procent. 

Beleggers verteren de woorden van de Amerikaanse Federal Reserve goed. 

Woensdagavond maakte de Fed conform verwachting bekend dat het van mening is dat een verlaging van het opkoopprogramma van obligaties spoedig gerechtvaardigd is, gelet op de vooruitgang die is geboekt richting de doelstellingen van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit. De federal funds rate bleef zoals voorzien op 0,00 tot 0,25 procent.

“Een duidelijk verdict gecamoufleerd door een fluwelen boodschap”, klonk het bij KBC. 

"Zonder het gebruik van harde woorden, zette Fed-voorzitter Jerome Powell volgens KBC duidelijk de krijtlijnen uit voor de afbouw van de obligatie-aankopen, terwijl nieuwe rentevoorspellingen tonen dat de Fed-balans verder kantelt van de groei-ondersteunende monetaire duiven richting de inflatiehaviken."

De markt reageerde niet volledig volgens het boekje, aldus KBC. "De Amerikaanse rentecurve vervlakte wel, maar steeg enkel aan het korte eind. Het lange eind verloor zowaar enkele basispunten. Het ontbreekt nog steeds aan blijvende reële rentesteun, terwijl inflatieverwachtingen wel daalden. Het verklaart ook meteen waarom de beurzen positief eindigden op een iets offensievere centrale bank."

Ook de Bank of England liet zijn monetair beleid zoals verwacht ongewijzigd, ondanks de oplopende inflatie en een robuustere arbeidsmarkt in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl de Turkse centrale bank de rente verlaagde, waardoor de bank volgens Monex Europe zijn geloofwaardigheid op het spel zet, besloot de Noorse centrale bank juist tot een renteverhoging.

Verder kregen beleggers ook inzicht in het sentiment onder inkopers in de grote Europese economieën en in Amerika. In alle gevallen wezen die data op een groeivertraging.

De euro/dollar werd op 1,1737 verhandeld. 

Stijgers en dalers

In de hoofdindex trok Melexis de kop met een koersstijging van 2,2 procent. In Amsterdam gingen sectorgenoten Besi en ASMI ook aan de leiding.

Cofinimmo verkoopt ongeveer een derde deel van zijn Franse portefeuille met distributienetwerken. In totaal worden 74 bezittingen in Frankrijk verkocht aan twaalf verschillende kopers voor 41 miljoen euro. ING sprak van een goede zet van Cofinimmo. Het aandeel steeg 1,9 procent.

Alleen Galapagos noteerde in het rood, met een verlies minder dan 0,1 procent.

Op de tweede rij schreef Biocartis 4,7 procent bij. Het diagnosticabedrijf herstartte de ML2 cartridge productielijn eerder deze week succesvol na de brand van 30 juli. Volgens KBC Securities blijft de groeidoelstelling voor 2021 op die manier haalbaar. 

Fagron daalde 1,5 procent. BNP Paribas Asset Management meldde een kleiner belang in Fagron.

Bij de kleine aandelen won Accentis 6,0 procent, terwijl Nyrstar 2,7 procent inleverde.

Jean-Luc Vandebroek stopt als financieel directeur bij Bone Therapeutics en gaat dezelfde functie vervullen bij sectorgenoot Hyloris. Bone Therapeutics verloor 1,4 procent, terwijl Hyloris 1,1 procent in waarde steeg.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten noteerden de Amerikaanse beurzen aanzienlijk in het groen.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht