Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vlakke start Bel20 verwacht
Beeld: Euronext

Vlakke start Bel20 verwacht

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat vrijdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. De Bel20 sloot donderdag af op 4.172,31 punten, ofwel een koersstijging van 0,8 procent, na  het verteren van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond.

De Fed opende de deur naar het afbouwen van de monetaire verruiming door aan te geven dat de economie verder aansterkt en steeds dichter bij de doelstellingen van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit komt.

De aandelenmarkten stuiteren verder door, merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital op. "Blijkbaar was dit [het Fed-rentebesluit] wat de markt wilde horen", zei hij, eraan toevoegend dat hij de stijging ook niet helemaal kon verklaren. Hij wijst op de "eeuwige dooddoener" dat er voor de markt momenteel geen andere alternatieven zijn dan de aandelenmarkt.

Liquiditeiten aanhouden kost tegenwoordig geld en de rendementen op obligaties zijn overwegend minimaal, terwijl de vastgoedprijzen wereldwijd de laatste jaren extreem hard zijn gestegen. 

Op Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond met een winst van 1,2 procent overtuigend hoger, terwijl in Azië vanochtend de meeste aandelenbeurzen dichtbij huis blijven. De Nikkei index in Tokio is de uitzondering met een winst van 2 procent. De Japanse beurs was donderdag gesloten.

Onzekerheid over de op instorten staande projectontwikkelaar Evergrande blijft echter boven de markt hangen. Donderdag kwam er meldingen binnen dat Evergrande niet aan zijn rente-verplichtingen heeft voldaan. Om een ‘default’ te voorkomen heeft een debiteur dan nog 30 dagen de tijd om alsnog aan zijn achterstallige verplichtingen te voldoen.

De zakenkrant Wall Street Journal meldde donderdag op basis van bronnen dat de Chinese autoriteiten waarschuwingen hebben afgegeven dat partijen zich moeten voorbereiden op het omvallen van Evergrande. De projectontwikkelaar heeft circa 200.000 mensen in dienst en indirect werken er bijna 4 miljoen voor het bedrijf. De schuldenlast wordt geschat op ongeveer 300 miljard dollar. 

De Amerikaanse olie-future koerste donderdagavond1,5 procent hoger naar 73,30 dollar per vat en noteert daarmee rond het hoogste niveau van de afgelopen jaren. 

De olieprijzen profiteerden onder meer van een zwakkere dollar. Verder wees analist Louise Dickson van Rystad Energy op de leveringsproblemen in de Golf van Mexico in de nasleep van orkaan Ida. "Hoewel de olieproductie weer wordt opgestart, zullen er tot begin volgend jaar verstoringen zijn", aldus de analist. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de toonaangevende Duitse Ido-index, om tien uur, en ’s middag de nieuwe woningverkopen in de VS in augustus. 

Bedrijfsnieuws

Cofinimmo gaat een nieuw woonzorgcentrum in het Finse Turku bouwen. Cofinimmo koopt de vennootschap die momenteel het centrum ontwikkelt voor circa 15 miljoen euro.  

DEME ondertekende het contract voor het omvangrijke project voor de Antwerpse Oosterweelverbinding, dat door het consortium Tijdelijke Maatschap RechterOever COmpleet, oftewel TM ROCO , wordt uitgevoerd. De totale waarde van het deel van het project waaraan DEME deelneemt, bedraagt circa 2,35 miljard euro, werd toen al bekend. 

Mithra heeft in de eerste zes maanden van 2021 meer omzet geboekt dankzij de eerste leveringen van Estelle. Onder de streep restte een verlies van 54,9 miljoen euro. Dat is een pak meer dan het verlies van 34,0 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2020. 

In de eerste jaarhelft steeg de omzet van Viahalco met 33 procent van 1,9 miljard naar 2,5 miljard euro. De aangepaste EBITDA steeg met 53 procent naar 196 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 128 miljoen euro. 

Orange Belgium lanceert Hey!, een nieuw digitaal merk gericht op ‘ultra-verbonden’ klanten. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag 1,2 procent bij een slot van 4.448,98 punten, de Dow Jones index won 1,5 procent op 34.764,82 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger bij een slotstand van 15.052,24 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht