Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 vermoedelijk hoger van start
Beeld: Euronext

Bel20 vermoedelijk hoger van start

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van ruim een half procent. 

Afgelopen week maakte de Bel20 op weekbasis nog een pas op de plaats met een slot van 4.138,92 punten. De internationale aandelenmarkten kenden een volatiel handelsverloop. 

Op Wall Street hadden beleggers afgelopen week zelfs het gevoel in een achtbaan te zitten na een periode van maanden waar de bewegelijkheid laag was en aandelen gestaag terreinwinst boekten. 

De handelsweek kende een paniekerige start door de problemen van de met schulden overladen Chinese projectontwikkelaar Evergrande. Beleggers vrezen voor besmettingsgevaar, waardoor de Chinese groeimotor abrupt tot stilstand zou kunnen komen, en het internationale economische herstel in gevaar kan komen. De S&P 500 noteerde maandag intradag bijna 4 procent lager. 

Later in de week maakte de Federal Reserve duidelijk dat het nog dit jaar van start zal gaan met het terugdraaien van de monetaire verruiming. Dit was evenwel al ingecalculeerd door beleggers en de S&P 500 wist woensdag, donderdag en vrijdag een winstreeks van drie dagen neer te zetten, waardoor op weekbasis een winst van een half procent op de borden stond. 

De Aziatische aandelenmarkten noteren vanochtend verdeeld en beleggers blijven op hun hoede over de ontwikkelingen rondom Evergrande. Afgelopen week miste het bedrijf rentebetalingen op buitenlandse obligaties, maar tekst en uitleg bleven tot dusverre achterwege. De Chinese centrale bank meldde vandaag extra liquiditeiten ter waarde van omgerekend 13,2 miljard euro in het bankensysteem te hebben gepompt, na een vergelijkbare injectie op zondag. 

De Shanghai Composite koerst vanochtend krap 1 procent lager, terwijl de andere Aziatische hoofdbeurzen wel voorzichtig in het groen noteren. 

In Duitsland werd dit weekend bij de verkiezingen de sociaaldemocratische SPD nipt de grootste partij, waardoor partijleider Olaf Scholz naar verwachting na 16 jaar de zittende bondskanselier Angela Merkel zal opvolgen. Hiervoor moet de SPD wel een coalitie smeden, en dit kan zowel linksom, met onder meer de Groenen, of rechtsom, met onder meer de CDU. Voormalig partijleider Merkel van de CDU besloot zich na 4 termijnen niet langer verkiesbaar te stellen. 

Normaal gesproken reageren beurzen amper op verkiezingen, tenzij er sprake is van een grote verrassing, zoals de winst van Donald Trump op Hillary Clinton. Bij de Duitse verkiezingen werd een nek-aan-nekrace verwacht. 

De Amerikaanse olie-future zit vanochtend duidelijk in de lift met een stijging van 1,3 procent naar 74,96 dollar per vat. Afgelopen week won de future op weekbasis al bijna 3 procent. Het zwarte goud noteert nu op het hoogste niveau sinds november 2014.

Wereldwijd zitten grondstofprijzen flink in de lift doordat onder meer vanwege de ontwrichting van de wereldhandel door de coronapandemie te weinig voorraden zijn opgebouwd. Zeker nu het economische herstel veel hoger uitvalt dan eerder verwacht. De schaarste is een belangrijke aanjager van de oplopende inflatie, die momenteel boven het door centrale banken gewenste niveau uitkomt. 

Dat grondstoffenprijzen volatiel kunnen zijn, wordt de laatste maand onderstreept door de ontwikkeling van de ijzerertsprijzen. Deze zijn juist gehalveerd in korte tijd. China vermindert de staalproductie om de doelstellingen voor een verlaging van de CO2-uitstoot te halen, terwijl handelaren anticiperen op een terugvallende Chinese bouwproductie in de nasleep van een mogelijk faillissement van projectontwikkelaar Evergrande. 

De macro-economische agenda is traditioneel matig gevuld op maandag. Beleggers hebben nog wel oog voor de vrijgave van de duurzame goederen in de VS in augustus. 

Bedrijfsnieuws

Kepler Cheuvreux heeft het advies voor KBC verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel van 65,90 naar 81,00 euro. 

Fountain behaalde in de eerste helft van 2021 een hogere omzet, maar het herstel van de coronapandemie gaat trager dan verwacht. De omzet steeg met 14 procent naar 10,3 miljoen euro. 

Ekopak heeft in de eerste zes maanden van 2021 de omzet uit Water-as-a-Service zien stijgen, terwijl de groepsomzet zoals verwacht iets lager uitviel. Als gevolg van de beursgang liep het verlies stevig op. Ekopak is positief gestemd over het volledige boekjaar. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent tot 4.455,47 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 34.798,00 punten en de Nasdaq sloot vlak op 15.047,70 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht