Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Biotech drukt sentiment in Bel20
Beeld: Euronext

Biotech drukt sentiment in Bel20

(ABM FN) De Brusselse beurs is de week lichtjes hoger afgesloten, terwijl elders in Europa het optimisme de overhand had. 

De Bel20 sloot vrijdag op 4.205,30 punten, tegen 4.145,07 punten vorige week. 

Volgens hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Bank werden de Europese aandelenmarkten gestimuleerd door goede eerste kwartaalresultaten. Keppenne wijst bijvoorbeeld op de zeer goede prestatie van LVMH, dat beter dan verwachte resultaten presenteerde. 

Volgens de econoom zijn voor het aanstaande cijferseizoen de verwachtingen opnieuw hoog gespannen. De markt verwacht over het algemeen een verdere groei van de bedrijfswinsten, die in Europa meer uitgesproken zal zijn dan in de VS, benadrukte Keppenne. 

"De trend [voor de winst] is positief," vindt Keppenne. 

De econoom wijst erop dat de markten in zekere mate immuun zijn geworden voor de dreiging van een oplopende rente en het verkrappen van het monetaire beleid door de centrale banken. Daarom leidden de notulen van de Federal Reserve, die woensdag werden vrijgegeven, niet tot veel volatiliteit, legt Keppenne uit. De notulen bevestigden dat de tapering nog dit jaar zal beginnen, maar het zal een lang en rustig proces worden, voorziet de econoom. 

En ten slotte brengt het feit dat de Chinese regering heeft gezegd dat de schuld van Evergrande op korte termijn beheersbaar is, een dosis optimisme mee, voegde Keppenne nog toe. 

Dat de hoofdindex van Brussel achterblijft bij deze trend, is te verklaren door de samenstelling van de Bel20, die daardoor veel gevoeliger is voor de stijging en daling van bepaalde aandelen, aldus Keppenne. Vandaag zijn het de biotechaandelen die de Bel20 naar beneden sleuren, maar soms is het voldoende dat het aandeel van zwaargewicht AB InBev het goed doet om de Bel20 te doen herstellen, zo analyseerde de econoom. 

Op macroniveau kregen de beleggers verschillende Belgische cijfers gepresenteerd. De Belgische inflatie is volgens het Europees geharmoniseerd indexcijfer van de consumptieprijzen op maandbasis gedaald van 4,7 pour cent in augustus tot 3,8 pour cent in september. 

Anderzijds is de Belgische export sterk gestegen, in augustus met niet minder dan 31,5 procent op jaarbasis. Ook de invoer is sterk gestegen, met 29 procent. 

De euro/dollar handelde op 1,1599. 

Stijgers en dalers

In de hoofdindex trok Aperam de kop met een stijging van 2,4 procent, terwijl de biotechbedrijven Galapagos en Argen-X onderaan de index bengelen met verliezen van 2,3 en 1,5 procent. AB InBev verloor ook 1,6 procent.

Beleggers in UCB wachten nog altijd op een beslissing van de Amerikaanse FDA over Bimekizumab voor de behandeling van psoriasis. Analisten rekenen op goedkeuring. Groen licht zou al grotendeels zijn ingeprijsd, denken marktexperts, maar een afwijzing zou grote gevolgen voor de aandelenkoers van UCB kunnen hebben, vrezen zij. UCB sloot 0,8 procent hoger.

Verder voelt de aandelenkoers van Cofinimmo geen impact van het nieuws dat de Belgische autoriteiten overwegen om de regels inzake de roerende voorheffing voor zorgvastgoedinvesteerders aan te scherpen, hetgeen volgens Kepler Cheuvreux nadelig kan uitpakken voor Cofinimmo, terwijl Aedifica en Care Property Invest gespaard blijven. Het aandeel Cofinimmo steeg zelfs 0,5 procent en dat van Aedifica 0,2 procent. Care Property won ook 0,6 procent.

Op de tweede lijn steeg Euronav 5,8 procent na een gloednieuw koopadvies van ABN AMRO Oddo, waarbij het koersdoel naar 10,00 euro werd opgetrokken. De belangrijkste reden voor deze verhogingen is dat John Fredriksen aandelen Euronav blijft opkopen, aldus de bank. Fredriksen heeft inmiddels een belang van 9,8 procent in Euronav.

Retail Estates heeft de vastgoedportefeuille van De Vleterbeek overgenomen, zoals eerder deze maand aangekondigd, en gaf om de overname te financieren 560.689 nieuwe aandelen uit aan 63,95 euro per stuk. Het aandeel schreef 1,9 procent bij.

AG Real Estate en Atenor gaan voor de herontwikkeling van het communicatiecentrum Noord (CCN) te Brussel samenwerken. Het aandeel Atenor steeg 1,0 procent.

Dat Agfa-Gevaert voor de derde keer de prijzen verhoogt, komt voor Degroof Petercam niet als een verrassing, maar betekent wel dat een margeverbetering nog meer tijd zal kosten. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Agfa van 4,75 naar 4,40 euro bij een ongewijzigd Accumuleren advies. Het aandeel daalde 1,7 procent.

Bij de kleinere aandelen won Exmar 5,8 procent en daalde Nyxoah 7,6 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht