Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 flirt met 4.200 punten
Beeld: ABM Financial News

Bel20 flirt met 4.200 punten

(ABM FN) Op een rustige handelsdag met weinig nieuws, kon de Bel20 index vandaag rustig terrein winnen waarbij de index in het laatste handelsuur met de 4.200 punten flirtte.

De Bel20 sloot uiteindelijk 0,5 procent hoger af op 4.200,56 punten.

De markten zijn positief gestemd, wat opvallend is, omdat de rentestijging van de afgelopen dagen zich ondertussen rustig verder zette. Meestal heeft dat een negatief effect op de aandelenmarkten. Zo stijgt de Belgische tienjaarsrente vandaag opnieuw verder tot boven de 0,20 procent, waarmee we richting de hoogste niveaus sinds midden 2019 evolueren.

De rentes staan daarmee steeds verder onder stoom door de stijgende inflatie. “Voor dit jaar zijn inflatiepieken van de orde van grootte van 4 procent en meer zo goed als zeker”, zegt Peter Wuyts, Senior Market Strategist bij KBC.

“Over het tijdelijk karakter rijzen ook steeds meer vragen. De inflatieverwachtingen op langere termijn over een periode van 10 jaar nestelden zich zowel in de VS, Europa  als het VK boven 2 procent. In het VK staat de inflatieswap over 10 jaar zelfs boven 4 procent”, merkt Wuyts op.

“Als centrale bank wordt het dan steeds moeilijker om de verhaallijn aan te houden dat de inflatieopstoot tijdelijk is en de inflatieverwachtingen comfortabel verankerd zijn nabij de doelstelling. De voorzitter van de Bank of England Bailey gaf recent al meermaals aan dat de centrale bank die versnelde inflatie mogelijk moet counteren met een relatief snelle renteverhoging”, aldus Wuyts.

Die renteverhoging kan er volgens Bailey zelfs komen voor het einde van de obligatieaankopen, die volgens de huidige richtlijn eind dit jaar stoppen. Meteen ook de reden waarom de rentes in het Verenigd Koninkrijk gisteren opnieuw hoger gingen.

“De rentestijgingen beperken zich echter niet tot het Verenigd Koninkrijk”, aldus Wuyts. “Zo gaat de markt er nu vanuit dat de verlengde inflatie-opstoot de Amerikaanse Fed ertoe dwingt de rente volgend jaar al twee keer te verhogen. Nog opvallender, Euribor futures houden al rekening met één of twee verhogingen van 0,1 procent van de ECB depositorente volgend jaar”.

“Dat staat uiteraard mijlenver van de ECB verhaallijn over tijdelijke inflatie en het feit dat zelfs het debat over de afbouw van PEPP voorlopig nauwelijks opschiet”, aldus Wuyts.

Ook is het de vraag of de Chinese groeivertraging op een gegeven moment ook niet impact zal hebben op de Westerse beurzen. “In heel China draaien duizenden fabrieken op halve kracht door stroomonderbrekingen van ongeziene omvang. Het elektriciteitstekort waaronder het zuiden van het land sinds het voorjaar gebukt gaat, breidt zich zo sterk uit dat het twee derde van het bbp aantast”, aldus Sylviane Delcuve, senior econoom bij BNP Paribas Fortis.

“Elke week is er wel ander slecht nieuws voor het herstel van de wereldeconomie. Dit keer is het de magnesiumaanvoer die de Europese auto-industrie dreigt te doen vastlopen. China heeft een quasi monopolie op dat element, sinds het met zijn dumpingpraktijken in de jaren 2000 de concurrenten heeft uitgeteld. Nu liggen de Chinese smelterijen stil en de hele Europese productie zal daarvan te lijden hebben”, verwacht de econoom die eraan herinnert dat de autosector goed is voor 35 procent van de wereldwijde vraag naar magnesium.

Op macro-economische front was het vandaag rustig. Zo is het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in september meer dan verwacht gedaald. 

De euro/dollar noteerde op 1,1659.

Stijgers en dalers

Maar liefst 16 van de 20 aandelen in de Bel20 sloten dinsdag af in het groen. In de hoofdindex trok Galapagos de kop met een koersstijging van 1,4 procent.

Umicore daalde nog eens 0,3 procent, al waren de verliezen tijdens de dag veel groter. Maandag verloor het aandeel nog bijna 4 procent aan waarde, nadat het bedrijf de verwachtingen voor 2021 temperde. Berenberg, Deutsche Bank en Jefferies besloten vervolgens om hun koersdoelen voor Umicore te verlagen.

Melexis, dat ex-dividend noteert, daalde 0,2 procent. Gecorrigeerd daarvoor schreef het aandeel wel 1,3 procent bij.

Cofinimmo heeft twee woonzorgcentra in Nederland voor ongeveer 23 miljoen euro gekocht. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Op de tweede lijn won Econocom 4,4  procent en daalde Bekaert 3,6 procent.

Barco, dat woensdagnochtend met cijfers komt, steeg 0,7 procent. Analisten die aan de consensus bijdroegen rekenen op een omzetstijging. Wel heeft Barco de coronacrisis nog niet helemaal verteerd, zo bleek uit de consensus.

Bij de kleinere aandelen wist Hyloris 7,6 procent bij te schrijven. De farmaceut heeft goedkeuring gekregen voor Maxigesic IV in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Daarmee stijgt het aantal landen waarin Maxigesic op de markt mag worden gebracht tot 27.

Exmar daarentegen gaf 5,0 procent prijs.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerden de belangrijkste Amerikaanse indexen in het groen.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht