Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Solvay presteert beter dan verwacht
Beeld: ABM Financial News

Solvay presteert beter dan verwacht

(ABM FN) Solvay heeft in het derde kwartaal betere cijfers geboekt dan door de analistenconsensus verwacht en heeft de outlook deels verhoogd. Dit bleek donderdagochtend uit de kwartaalupdate van het chemiebedrijf. 

De omzet in het derde kwartaal steeg op jaarbasis met 25 procent op autonome basis van 2,1 miljard naar ruim 2,5 miljard euro. Tegenover 2019, voor de coronacrisis, boekte Solvay een autonome omzetgroei van meer dan 6 procent. 

De consensus samengesteld in opdracht van Solvay had op een omzet van 2,4 miljard euro gerekend.

“Onze verkoopprestaties voor het derde kwartaal vertonen een hoge enkelcijferige groei ten opzichte van 2019, ondanks de tragere dynamiek in de civiele luchtvaart”, lichtte CEO Ilham Kadri de cijfers toe. 

De EBITDA kwam op 599 miljoen euro uit, tegenover 473 miljoen een jaar eerder. De consensus mikte op 570 miljoen euro.

Deze stijging van 31 procent is volgens Solvay te danken aan het herstel van de vraag, corrigerende maatregelen in verband met de forse stijgingen van de energie-, grondstof- en logistieke kosten, en structurele kostenbesparingen van 41 miljoen euro. 

De bijbehorende marge kwam op 23,3 procent uit, gelijk met die in het derde kwartaal 2019 en 0,8 procentpunt boven de marge in 2020. 

De onderliggende nettowinst steeg met 55 procent op jaarbasis tot 273 miljoen euro. 

De vrije kasstroom bedroeg 276 miljoen euro in het derde kwartaal. Daarmee heeft Solvay, naar eigen zeggen, voor het tiende opeenvolgende kwartaal een positieve kasstroom behaald. Sinds de start van het jaar heeft Solvay 692 miljoen euro aan vrije kasstroom gerealiseerd. 

Solvay heeft besloten om een interim dividend van 1,50 euro per aandeel medio januari uit te betalen.

Outlook 

“Ondanks deze macro-economische tegenwind handhaven wij onze EBITDA-verwachting en verhogen wij onze raming van de vrije kasstroom met 50 miljoen”, liet de topvrouw nog weten. 

Bij de halfjaarcijfers verhoogde Solvay de verwachtingen voor het hele boekjaar al. Het chemiebedrijf rekent op een onderliggende EBITDA tussen 2,2 en 2,3 miljard euro. 

De verwachtingen voor de vrije kasstroom liggen nu op 800 miljoen euro voor het hele boekjaar. Bij de halfjaarcijfers was dit nog 750 miljoen euro, en zelfs 650 miljoen euro aan het begin van het jaar. 

De analisten waren in aanloop naar de kwartaalupdate positief gestemd. De consensusverwachtingen voor het hele boekjaar gingen omhoog. De omzet zal volgens de analisten in 2021 uitkomen op 9,6 miljard euro, terwijl de EBITDA op net geen 2,3 miljard euro zal liggen. De vrije kasstroom zal volgens de analisten op 729 miljoen euro uitkomen.  

Koolstofneutraliteit

Solvay presenteerde ook in een apart persbericht de strategie om vóór 2050 CO2-neutraal te worden. 

Alle bedrijfseenheden, met uitzondering van Soda Ash, zullen volgens Solvay tegen 2040 koolstofneutraal zijn en daarvoor doet het bedrijf een investering tot 1 miljard euro.

Soda Ash zal pas tegen 2050 koolstofneutraal zijn door middel van geïdentificeerde investeringen van ongeveer 1 miljard euro tegen 2040.

De investeringen zullen naar verwachting een overtuigend economisch rendement opleveren, benadrukte Solvay.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: Kepler Cheuvreux bestempelt Solvay en Syensqo als favorieten
  2. Logische opsplitsingsplannen Solvay

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Solvay kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht