Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 evolueert richting dieptepunt vrijdag
Beeld: ABM Financial News

Bel20 evolueert richting dieptepunt vrijdag

(ABM FN) De Brusselse beurs kon dinsdag de herstelbeweging van maandag, toen de Bel20 nog opveerde na de pandoering van vrijdag, niet verder zetten.

De Bel20 verliest 0,6 procent tot 4.113,40 punten waarmee de index terug evolueert richting het dieptepunt van vrijdag, dat ligt op 4.097,01 punten.

Daarmee blijft het coronaverhaal de markten bespelen, maar in de donkerste dagen kan men ook lichtpunten vinden, merkt markstrateeg Philippe Gijsels bij BNP Paribas Fortis op.

“Jerome Powell gaf aan dat de nieuwe virusvariant zowel het groei- als het inflatieverhaal compliceert. Je zou zeggen dat dit niet noodzakelijk goed nieuws is. Maar het geloof is groot dat de centrale banken er steeds zullen zijn om de stieren voor onheil te behoeden”, legt Gijsels uit.

"Maar daarmee ligt de periode van volatiliteit nog niet achter ons. De inflatiecijfers blijven hoog en dat limiteert sowieso de bewegingsvrijheid van de monetaire politiek”.
“Daarnaast blijft de participatiegraad in de stijging beperkt. Aan de ene kant zijn er de sterkhouders die goed vertegenwoordigd zijn in de indexen, aan de andere kant is er al de rest. En die tweede groep wordt met de dag groter” waarschuwt Gijsels. Er is dus duidelijk een verbreding van de stijging van de markt nodig om het herstel verder te zetten.

Op macro-economische vlak werden er vandaag verschillende belangrijke Amerikaanse macrocijfers gepubliceerd. Zo is het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in november gedaald. Lynn Franco, Senior Director van Economic Indicators bij The Conference Board, verklaarde de daling vooral door de zorgen over de oplopende inflatie en in mindere mate de deltavariant van het coronavirus.

De groei van de economische activiteit in de regio Chicago is in november sterker dan verwacht vertraagd. De inkoopmanagersindex van MNI daalde van 68,4 in oktober naar 61,8 in november, het laagste niveau sinds februari. Er was vooraf gerekend op een index van 67,5.

De Belgische economie heeft in het derde kwartaal voor het eerst het niveau van vóór de coronacrisis weer gehaald. Het bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal met 2,0 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis was er sprake van een stijging van 4,9 procent.

De Europese inflatie bedroeg tot slot in november 4,9 procent. In oktober was dit 4,1 procent en in september 3,4 procent. De verwachting van economen voor november lag op 4,5 procent. In België kwam de inflatie in november uit op 7,1 procent en in Nederland op 5,6 procent.

De euro/dollar handelde op 1,1274.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex was het aantal stijgers beperkt. KBC ging aan kop met een winst van 2,3 procent. Ook elders in Europa deden bankaandelen het goed. 

Cofinimmo, dat de aankoop aankondigde van een rusthuis in Frankrijk voor 17 miljoen euro, verloor een beperkte 0,2 procent.

Solvay loste vervroegd 372,5 miljoen euro af van een uitstaande obligatielening van 750 miljoen euro. Deze obligaties hadden een rentevoet van 1,625 procent en een vervaldatum van 2022. Het aandeel daalde 0,5 procent.

AB InBev en Ageas stonden onderaan in de Bel20 met verliezen van respectievelijk 2,9 en 1,4 procent, al namen de verliezen af tegenover de middag.

In de BelMid steeg Shurgard met 0,5 procent. De specialist in opslagruimte kondigde aan dat het zijn overnamebod op het Deense 24Storage heeft ingetrokken, na een hoger bod van een concurrent.

Compagnie du Bois Sauvage zal aanstaande maandag tegen de verkoop van de divisie Engineered Foams van Recticel aan Carpenter stemmen, maar zal op 24 december wel de verkoop van de divisie Bedding aan Aquinos steunen. Een logische beslissing, aldus Degroof Petercam, die niettemin gelooft dat een meerderheid van de aandeelhouders voor de verkoop van Engineered Foams zal stemmen. Het aandeel Bois Sauvage steeg met 0,3 procent en het aandeel Recticel won 0,1 procent.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Mithra van 33,00 naar 37,00 euro, en handhaafde het koopadvies. Het aandeel won 0,5 procent, nadat het maandag nog met meer dan 7 procent steeg. Berenberg gaf ook een koopaanbeveling met een koersdoel van 5,20 euro voor Avantium. Dit aandeel steeg met 6,8 procent.

Bij de kleinere BelSmall-aandelen steeg Roularta met 7,6 procent en daalde Nyxoah met 5,1 procent. Nieuws dat de stijging van Roularta verklaart, ontbrak.

Azelis heeft de Oostenrijkse onderneming Neupert Specialities overgenomen. Daarnaast is Degroof Petercam begonnen met het volgen van de beursnieuweling met een Houden advies en een koersdoel van 28,00 euro. Het aandeel won 1,4 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerden de belangrijkste Amerikaanse indexen op verliezen rond de 1,3 procent. Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht