Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beursupdate: Proximus leidt herstel in Brussel
Beeld: Euronext

Beursupdate: Proximus leidt herstel in Brussel

(ABM FN) Na een scherpe daling op dinsdag is de Brusselse beurs woensdag toch weer gestegen. Aan het eind van de ochtend stond de Bel20 0,7 procent hoger op 4.143,19 punten, aangevoerd door Proximus.

Sinds afgelopen vrijdag is de markt erg volatiel, na het opduiken van de omikron-variant van het coronavirus.

Volgens ING is het negatieve sentiment onder beleggers begrijpelijk, gezien alle onzekerheid. De bank denkt echter dat de kans op een harde lockdown marginaal is. Dit betekent dat de economische schade beperkt zal blijven tot enkele sectoren, die niet sterk vertegenwoordigd zijn op de mondiale effectenbeurzen, aldus ING.

Daarom houdt de bank ook vast aan het scenario van een gematigde economische groei in 2022.

Beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx denkt verder dat een eindejaarsrally inmiddels onwaarschijnlijk is.

Op macro-economisch vlak werd de ochtend gedomineerd door de inkoopmanagersindexen voor de industrie in de belangrijkste Europese economieën.

Het groeitempo van de industrie in de eurozone is in november toegenomen, maar bleef wel iets onder de verwachtingen. De groei van de industriële bedrijvigheid is toegenomen in Frankrijk, Spanje en Italië, terwijl het groeitempo in Duitsland en Nederland iets is afgenomen.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de gehele muntunie steeg in november van 58,3 naar 58,4, terwijl de voorlopige index op 58,6 wees.

"Dit sterke cijfer laat zien hoe moeilijk de marktomstandigheden voor fabrikanten op dit moment zijn", aldus Chris Williamson, econoom bij Markit. De vraag is goed, maar de problemen met de bevoorradingsketen worden snel groter, aldus de econoom. Corona blijft een rookwolk boven de markt, waarschuwde Williamson.

Vanmiddag wordt de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie gepubliceerd.

De euro/dollar handelde op 1,1331. Olie werd duurder, na de prijsval op dinsdag. Vanmiddag staan de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden op de agenda. Donderdag komt OPEC+ bijeen.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex trok Proximus de kop met een stijging van 5,9 procent. Het telecombedrijf is inleidende gesprekken gestart over een mogelijke strategische transactie met betrekking tot zijn Amerikaanse onderdeel TeleSign. Volgens ING zal dit de waarde van TeleSign beter zichtbaar maken, waar de markt deze nu nog onderschat.
 
Aedifica daarentegen daalde 3,8 procent.

In de BelMid nam Biocartis de leiding met een koerswinst van 5,1 procent. Het diagnosticabedrijf heeft een zogeheten ‘510(k) clearance’ van de Amerikaanse FDA voor een sepsistest op zijn platform gekregen.

Shurgard heeft de deuren van een nieuwe opslagruimte in het Franse Morangis geopend. Er wordt aan nog vier projecten in de regio Parijs gewerkt. Het aandeel daalde 1,1 procent.

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Deceuninck van 4,50 naar 4,20 euro, maar handhaafde het koopadvies. De analisten hebben hun model herzien na de sterke daling van de Turkse lira. Die gaat gepaard met een daling van het consumentenvertrouwen in Turkije. En dit zal drukken op de resultaten van Deceuninck in 2022 en 2023, vreest Kepler. Het aandeel leverde 0,6 procent in.

Bij de kleinere aandelen won Nyxoah 5,2 procent, en verloor Hybrid Software 5,9 procent.

Iep Invest keert op 16 december een interimdividend van 2 euro per aandeel uit. Het aandeel steeg 11,4 procent.

Kepler Cheuvreux is begonnen met het volgen van Onward Medical met een koopaanbeveling en een koersdoel van 14,50 euro. De analisten zijn van mening dat Onward op schema ligt met de ontwikkeling van twee apparaten. Daarbij worden veelbelovende klinische resultaten behaald. Het aandeel schreef 5,5 procent bij.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht