Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Brussel diept rode koersen uit richting slot
Beeld: Euronext

Brussel diept rode koersen uit richting slot

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft woensdag een stapje terug gedaan na enkele dagen op rij met mooie winsten. Een waarschuwing van Umicore drukte onder meer op de Bel20, die 1,0 procent daalde op 4.186,86 punten.  

Beleggers komen afgelopen weken in volatieler vaarwater. De coronabesmettingen lopen wereldwijd, en zeker ook in Europa, fel op, hetgeen overheden tot nieuwe, vaak verregaande, maatregelen dwingt. Daar komt de nieuwe omikron-variant nog eens bij. Aanvankelijk grote vrees voor deze nieuwe variant werd afgelopen dagen echter ingeruild voor opluchting. Omikron zou volgens de eerste onderzoeken vooral besmettelijker zijn, maar niet meteen ziekmakender. Bovendien stelden Pfizer en BioNTech woensdag dat een derde prik met hun vaccin een erg goede bescherming zou bieden.

In al die onzekerheid worstelen centrale banken met de vraag of ze het beleid wel moeten verstrakken. De Europese Centrale Bank en vooral de Amerikaanse Federal Reserve gingen stilaan die weg op onder druk van de oplopende inflatie. Vrijdag volgt nog eens een invloedrijk Amerikaans inflatiecijfer.

Volgens Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC, kan de volatiliteit wel nog even aanhouden. “We mogen ons voorbereiden op een konijnenmarkt, een beetje op en neer. Het wordt meer en meer duidelijk dat de normalisatie een paar bedreigingen met zich meebrengt en we volgend jaar met enkele blijvende problemen zullen te kampen hebben. De groei voor 2022 wordt nog mooi, maar dat is eigenlijk uitgestelde groei. Het besef zal groeien dat we in 2023 nog maar aan 1,7 tot 1,8 procent zitten, voor aftrek van de inflatie. De Fed is verder aan het taperen, de kans is niet klein dat ze harder op de rem gaan staan als ze merken dat omikron niet zo’n grote bedreiging is. Rente en lage groei, dat zal beleggers parten blijven spelen.”

“Wat omikron betreft moeten we bovendien nog afwachten hoe deze via Azië passeert. Het voordeel is dat die landen zoals Japan en Maleisië niet zo erg veel keuze meer hebben. Ze kunnen het zich moeilijk veroorloven om nog eens alle productiecentra te sluiten”, voegde Simonts nog toe.

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is in oktober verder gestegen tot maar liefst 11,0 miljoen.

De Amerikaanse olievoorraden zijn vorige week gedaald, de olieprijzen wonnen licht terrein. De euro steeg ook weer wat en noteerde aan 1,1332 dollar.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex ging Argenx aan de leiding met een koerswinst van 2,7 procent, gevolgd door Aperam met een stijging van 1,3 procent.

UBS verlaagde het advies voor Solvay van Neutraal naar Verkopen en het koersdoel van 107,00 naar 93,00 euro. De bank gelooft niet in een herstel in 2022. Solvay heeft moeite om de prijzen te verhogen, sinds 2019 blijft volumegroei uit en het rendement op de vrije kasstroom is lager dan die in sector. Daarom is de premie waartegen het aandeel noteert niet gerechtvaardigd volgens UBS. Het aandeel daalde met 1,5 procent.

Een winstwaarschuwing van Umicore overschaduwt het goede nieuws van een nieuwe samenwerking met Volkswagen, aldus ING. Umicore verwacht dat de batterijvolumes onder druk zullen staan in 2022 en 2023. De vooruitzichten op korte termijn zijn volgens Degroof Petercam inderdaad teleurstellend, terwijl de joint venture naar verwachting pas in 2025 op gang zal komen. Het aandeel noteerde onderaan in de Bel20, met een koersverlies van maar liefst 9,1 procent.

AB InBev verloor 2,4 procent nadat het aandeel begin deze week nog profiteerde van duidelijkheid tijdens de beleggersdag, waar de CEO een winstgroei voor de komende jaren naar voor schoof van 4 tot 6 procent.

In de BelMid steeg Recticel 2,3 procent. Onderaan in de index stonden wat technologiewaarden, zo verloor IBA 3,4 procent, EVS 2,1 en Barco 2,0 procent.

Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Recticel van 20,70 naar 21,70 euro, en handhaafde het koopadvies. Als gevolg van de recente nieuwsstroom en de verklaringen van de raad van bestuur tijdens de analistengesprekken, heeft de analist zijn modellen over de verwachte toekomst van Recticel bijgesteld. Het aandeel van de op termijn pure isolatiespeler steeg 2,6 procent na een rode ochtend.

Bij de kleinere aandelen trok biotech als vanouds de aandacht. Bone Therepautics won 5,0 procent, Nyxoah moest 5,4 procent inleveren.

Bone voltooide de plaatsing van meer dan 4,8 miljoen nieuwe aandelen bij een groep institutionele beleggers. De aandelen werden geplaatst aan 0,68 euro per stuk.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Greenyard van 10,50 naar 11,00 euro met een ongewijzigde Houden advies. "In het algemeen zijn wij tevreden over de focus van de onderneming op segmenten met een sterke groei en een hogere toegevoegde waarde", concludeerde Berenberg. Het aandeel koerste ’s ochtends nog in het groen, maar sloot uiteindelijk vlak.

Wall Street

De Amerikaanse beurs noteerde vlak na Europese sluitingstijd. De breed samengestelde S&P500 maakte een pas op de plaats op 4.685,60 punten. Ook Wall Street kende echter twee stevige hersteldagen op maandag en dinsdag.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht