Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Brussel hervat herstel
Beeld: Euronext

Brussel hervat herstel

(ABM FN) De Brusselse beurs noteerde donderdag wat hoger na een rode woensdag. De omikron-variant van het coronavirus baart stilaan minder zorgen, waardoor de Bel20 0,4 procent kon bijschrijven op 4.205,37 punten.

Hoge volatiliteit speelde de beurzen afgelopen dagen en weken parten. Een nieuwe coronavariant stak de kop op en de maategelen werden in veel landen aangescherpt en in sommige gevallen werd weer overgegaan naar een volledige lockdown. Bovendien zijn beleggers nerveus over de oplopende inflatie en bijgevolg een versnelde tapering door de centrale banken. 

Volgens Tom Simonts, Senior Financial Economist van KBC, houdt de volatiliteit nog wel even aan. "De normalisatie houdt wat gevaren in. De groei in 2022 zal nog oké zijn maar in 2023 zal die terugzakken. En dat is dan nog inclusief inflatie die hardnekkig hoog blijft en angst inboezemt. En dan is er de Fed natuurlijk, als omikron minder een bedreiging lijkt, kan die harder op de rem gaan staan. Dat zijn niet meteen allemaal grote bedreigingen, maar het zorgt voor wat nervositeit. We zullen misschien een andere mentale instelling gaan krijgen de komende tijd, met focus op kleine lastige zaken die angstig worden bekeken", aldus de econoom

De Duitse export is in oktober harder gestegen dan verwacht, met 4,1 procent op maandbasis. 

Tijdens de namiddag komen we uit Amerika nog de wekelijkse steunaanvragen te weten.

De olieprijzen zetten een kleine stap terug, de euro/dollar noteerde op 1,1314. 

Stijgers en dalers

In de Brusselse hoofdindex schreef Argenx 2,6 procent bij en deed ook holding Sofina het goed met een plus van 2,5 procent. 

Telenet zette dan weer wat druk op de Bel20 na een advies- en koersdoelverlaging door Deutsche Bank. De onzekerheid rond de samenwerking met Fluvius zorgt volgens de bank nog even voor terughoudendheid bij beleggers waardoor het aandeel zijn koopadvies verloor. Het aandeel daalde 1,3 procent.

Umicore kreeg heel wat negatieve analistenrapporten over zich heen na de winstwaarschuwing van woensdag. Het aandeel donderde toen al ruim 9 procent lager maar wist donderdag 0,6 procent te stijgen. Jefferies verlaagde het advies voor Umicore van Houden naar Underperform en het koersdoel van 46,00 naar 33,00 euro. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel van 52,00 naar 44,00 euro, maar handhaafde het Houden advies. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel van 55,00 naar 43,00 euro en behield ook het Houden advies. De analisten wijzen erop dat Umicore marktaandeel verliest in batterijmaterialen en dat de samenwerking met Volkswagen pas binnen enkele jaren zal beginnen bijdragen. 

Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor WDP van 31,00 naar 41,00 euro bij handhaving van het Houden advies. Het aandeel daalde toch een beperkte 0,2 procent. 

Op de tweede rij ging Biocartis 3,6 procent hoger. Het Idylla-platform van het diagnosticabedrijf kan de omikron-variant van het coronavirus detecteren. Binnen de 90 minuten levert de rRT-PCR test van Biocartis resultaat op.

Agfa-Gevaert stond onderaan in de BelMid index met een verlies van 1,8 procent. 

Degroof Petercam verlaagde het advies voor Montea van Kopen naar Houden, maar het koersdoel ging wel van 107,00 naar 133,00 euro. Het aandeel steeg 0,9 procent. 

Bij de kleinere aandelen won Balta 6,6 procent en moest Accentis 12,4 procent inleveren.

Euronext handhaafde de samenstelling van de Bel20 en BelMid. Wel verdwijnen Bone Therapeutics en Nyrstar uit de BelSmall. Dit gebeurt per maandag 20 december. De twee aandelen verloren respectievelijk 2,0 en 2,5 procent. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen