Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 met verlies het weekend in
Beeld: ABM Financial News

Bel20 met verlies het weekend in

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag met verlies het weekend ingegaan.

De Bel20 verloor 1,7 procent tot 4.148,79 punten. Vorige week sloot de index nog af op 4.245,85 punten.    Over zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen rolt een verkoopgolf, al zwakte deze in de VS af net voor de slotbel in Brussel. 

Net zoals tijdens het begin van het nieuwe beursjaar, zijn het vooral de rentegevoelige technologiewaarden die klappen krijgen. Donderdag leek het aanvankelijk nog een goede dag te worden op de Amerikaanse beurzen, maar doordat de technologie-index Nasdaq in de laatste handelsuren plots fors daalde, beïnvloedde dit ook het sentiment in Europa vrijdag.

“Dit levert technisch gezien een bijzonder negatief plaatje op, één van een jammerlijk mislukte herstelpoging en bovendien heel dicht bij of in sommige gevallen door belangrijke steunniveaus”, zegt Philippe Gijsels, marktstrateeg bij BNP Paribas Fortis over de daling van de Nasdaq gisteren en vandaag.

“Het is zeer moeilijk in te schatten of we al dicht bij het einde van deze terugval zijn, dan wel of de volatiliteit nog zal versnellen. De markten zijn momenteel oververkocht en dan zou je kunnen hopen dat de technologiewaarden opveren. Maar op iets kortere termijn zijn er heel wat onzekerheden en verslechtert het technisch beeld bijna iedere handelssessie. Daarom is voorzichtigheid geboden”, waarschuwt Gijsels.

“Het zou ook kunnen dat de meer klassieke waarden, de sterkhouders van dit nog prille jaar, op een bepaald moment meegetrokken worden”, merkt Gijsels ook op. “De schade op de indexen was tot nu toe redelijk beperkt omdat de waarde-aandelen de zwakte bij de technologie compenseerden. Maar die schade zou meer uitgesproken kunnen worden.”

“We zullen doorheen deze overgangsperiode moeten, waarbij de beleggers zullen moeten wennen aan het idee dat de Federal Reserve de geldkraan net iets minder zal open houden. Uiteindelijk zal dat wel lukken”, verwacht de strateeg, die opmerkt dat volatiliteit tot mooie instapmomenten kan leiden. “Kooplijstjes klaarmaken van favoriete aandelen en thema’s kan geen kwaad.”

Op macro-economisch niveau was de agenda vandaag redelijk gevuld. Het consumentenvertrouwen bleek in de eurozone in januari nog iets verder afgezwakt.  De index die het vertrouwen weergeeft, kwam deze maand uit op 8,5 negatief, van min 8,4 in december en 6,8 negatief in november.

De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in december verder gestegen, met 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1342.

Stijgers en dalers.

Maar liefst 18 van de 20 aandelen in de Bel20 sloten vrijdag in het rood. In de hoofdindex wisten alleen Telenet en Galapagos het hoofd boven water te houden, met winsten van 1,1 en 1,2 procent. Onderaan de Bel20 stonden Aperam en Ageas met dalingen van 4,4 en 4,0 procent.

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Ageas licht van 42,50 naar 42,90 euro, met een aanbeveling tot Reduceren. De broker verwacht dat de verzekeraar zijn winstverwachting voor 2021 nipt zal halen. Maar het aandeel verliest toch 4 procent. 

KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Sofina naar 390,00 euro met een Houden advies. Degroof Petercam heeft ook het koersdoel herzien, naar 372,00 euro en het advies verhoogd van Reduceren naar Houden. De holding kondigde een intrinsieke waarde aan van meer dan 11 miljard euro, of 330 euro per aandeel, wat een stijging betekent van bijna 7 procent in vergelijking met juni 2021. Het aandeel leverde desondanks 1,4 procent in. 

UCB heeft opnieuw positieve resultaten behaald met bimekizumab, deze keer in een fase 3 BE COMPLETE studie voor de behandeling van psoriatische artritis. Het farmaceutisch bedrijf verwacht in het derde kwartaal marketingaanvragen voor de behandeling in te dienen. Het aandeel verloor 0,4 procent.

In de BelMid ging Xior aan de leiding met een stijging van 0,8 procent, terwijl Euronav met 5,2 procent daalde. 

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Kinepolis van 62,00 naar 71,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel gaf 2,0 procent prijs. 

Degroof Petercam heeft het koersdoel voor Retail Estates verhoogd van 74,00 naar 80,00 euro met een ongewijzigde koopadvies. Het aandeel moest wel 1,5 procent inleveren. 

Agfa-Gevaert verhoogde zijn prijzen voor PCB-fototooling en medische producten. De prijsstijgingen zijn het gevolg van hoge vervoerskosten en hoge grondstofprijzen, die volgens Degroof Petercam moeilijk te compenseren zijn. Volgens het beurshuis tonen deze verhogingen aan dat de situatie erg moeilijk is voor Agfa, maar het bedrijf is de goede maatregelen aan het nemen. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Econocom heeft Laurent Roudil benoemd tot algemeen directeur en CEO en Angel Benguigui tot adjunct algemeen directeur. Volgens Kepler Cheuvreux zal dit niet veel aan de strategie van het bedrijf veranderen, terwijl Degroof Petercam van mening van een duidelijke verbetering spreekt. Het aandeel won 0,7 procent. 

Bij de kleinere aandelen won Texaf 2,1 procent en liet Jensen-group 4,2 procent liggen.

Wall Street

De Dow-Jones index verliest 0,2 procent, de brede S&P500 index verliest 0,6 procent en de technologie-index Nasdaq verliest 1,0 procent, na eerder op de dag grotere verliezen te hebben genoteerd. Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht