Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Optimisme keert terug in Brussel
Beeld: ABM Financial News

Optimisme keert terug in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag flink gestegen. 

Beleggers reageerden verheugd op tekenen van de-escalatie in de kwestie Rusland-Oekraïne, en na twee dagen van dalingen op rij, sloot de Bel20 1,6 procent hoger op 4.067,53 punten.

De Russische president Vladimir Poetin zei dinsdag tijdens een persconferentie dat Rusland geen oorlog over Oekraïne wil. Dat stelde de markten aan het eind van de middag gerust en de winsten werden verder uitgebouwd.

Het is echter nog te vroeg om te zeggen dat de kwestie is opgelost, zei Bernard Keppenne van CBC Banque in gesprek met ABM Financial News. De situatie zal gespannen blijven en het touwtrekken zal voortduren totdat het Westen heeft gereageerd op de Russische eisen.

Naast de geopolitieke kwestie blijft ook de rente de markt bepalen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg weer tot boven de 2 procent.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers de producentenprijzen in de Verenigde Staten voorgeschoteld. De prijzen zijn in januari op maandbasis met één procent is gestegen, terwijl slechts 0,5 procent was verwacht. "Dit betekent dat de problemen in de aanvoerketen langer duren dan verwacht, aldus Keppenne.

De econoom merkte op dat we woensdagavond de notulen van de Federal Reserve krijgen en die in de gaten moeten houden.

De euro heeft dinsdag aan kracht gewonnen ten opzichte van de dollar. Het valutapaar handelde bij het sluiten van de Europese markten op 1,1363. 

Stijgers en dalers

In de hoofdindex trok Umicore de kop met een stijging van 4,7 procent. Morgenochtend komt het bedrijf met cijfers, en volgens de analistenconsensus zal Umicore een hogere omzet en winstgevendheid rapporteren. 

Sofina schreef ook een mooie 2,2 procent bij. De holding heeft een belang in Biobest verworven, een dochteronderneming van Floridienne, dat 10,4 procent steeg.  

Er was geen daler in de Bel20 te vinden. Aperam sloot onderaan de hoofdindex met een winst van 0,3 procent.

In de BelMid steeg IBA 6,2 procent, geholpen door een positief rapport van Degroof Petercam. De zakenbank heeft het aandeel op de kooplijst gezet, met een aanzienlijke koersdoelverhoging naar 22,70 euro.

Het aandeel Ontex steeg 4,7 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Today’s Group werd het aandeel in een rapport van Betaville genoemd als overnamekandidaat. Mogelijk zou één van de grootaandeelhouders een bod overwegen.

Montea kende ook een goede handelsdag, met een koerswinst van meer dan 5,5 procent.

Degroof Petercam verlaagde het koersdoel voor Deceuninck, vanwege de hoge grondstofprijzen en de moeilijke situatie in Turkije. De koopaanbeveling wordt gehandhaafd voor het aandeel, dat bijna 6,0 procent won.

Econocom steeg 4,2 procent, nadat het management de goede resultaten over het boekjaar 2021 bevestigde en bemoedigende vooruitzichten voor 2022 afgaf, aldus ING. De bank wees echter ook op hoge verliezen bij beëindigde bedrijfsactiviteiten.

Intervest Offices & Warehouses heeft volgens KBC Securities een uitstekend 2021 achter de rug, en ook de vooruitzichten zien er veel beter uit dan verwacht. Het aandeel steeg met 3,3 procent.

Fagron noteerde onderaan de BelMid, met een verlies van 2,9 procent.

Bij de kleinere aandelen lag de nadruk op Ter Beke, dat bij het sluiten van de handel 1,4 procent inleverde. Het bedrijf in gekoelde levensmiddelen verwacht goede cijfers voor 2021, maar waarschuwde voor verkoopdruk als gevolg van moeizame onderhandelingen met een grote klant. Dat is slecht nieuws volgens Degroof, dat zijn koersdoel verlaagde van 130 naar 110 euro. Het Houden advies werd gehandhaafd. 

Alleen Nyxoah deed het slechter met een verlies van 3,0 procent.

Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Quest for Growth licht tot 8,40 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het aandeel steeg 1,9 procent.

Roularta en Balta waren de grootste stijgers in de index, met winsten van respectievelijk 7,5 en 5,3 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten heerste er ook optimisme op Wall Street. De S&P500 index steeg 1,5 procent en de Nasdaq index met 2,0 procent. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht