Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nestle boekt omzetgroei
Beeld: ABM Financial News

Nestle boekt omzetgroei

(ABM FN-Dow Jones) Nestlé heeft in heel 2021 meer omzet geboekt, maar voorziet een vertraging van de omzetgroei in het lopende jaar. Dit bleek donderdagochtend uit cijfers van de Zwitserse voedselgigant.

CEO Mark Schneider sprak donderdag in een toelichting van een sterke autonome groei, waarbij het bedrijf aan marktaandeel won. Nestlé wist volgens de topman de impact van de buitengewone kosteninflatie te beperken door een strikt beheer van de kosten en het verhogen van de prijzen.

De Zwitserse voedingsmiddelen en drankengigant boekte in het afgelopen jaar een 7,5 procent hogere omzet op autonome basis, voor 2 procent te danken aan hogere prijzen. Nestlé mikte op een groei van 6 tot 7 procent.

De groei was te danken aan onder meer aanhoudend momentum in winkelverkopen, een stabiel herstel van het segment buiten-de-deur, toegenomen prijzen en een stijging van het marktaandeel. Op gerapporteerde basis steeg de omzet met 3,3 procent tot 87,1 miljard Zwitserse frank. Negatieve wisselkoerseffecten drukten voor 1,3 procent op de omzet. Desinvesteringen hadden bovendien een negatieve impact van 2,9 procent.  

De onderliggende operationele marge bedroeg 17,4 procent, hetgeen een daling betekende van 30 basispunten. Vooral een herstructurering bij Wyeth drukte op de marge. Nestlé mikte voorafgaand aan de cijfers ook op een marge van 17,5 procent.

De onderliggende winst per aandeel steeg met 5,8 procent in constante valuta en met 5,1 procent op gerapporteerde basis tot 4,42 frank. De winst per aandeel steeg met 41,1 procent tot 6,06 frank, vooral als gevolg van de verkoop van de aandelen L'Oréal.

De vrije kasstroom liep met 14,9 procent terug tot 8,7 miljard frank.

Nestlé wil een dividend voorstellen van 2,80 frank per aandeel, hetgeen een verhoging van 5 cent betekent ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf verhoogt al 27 jaar op rij het dividend. Afgelopen jaar gaf Nestlé 13,9 miljard frank terug aan aandeelhouders in de vorm van dividend en inkoopprogramma's van eigen aandelen.

Outlook

Nestlé verwacht voor het lopende jaar een autonome omzetgroei van circa 5 procent en een onderliggende operationele marge van 17,0 tot 17,5 procent. De onderliggende winst per aandeel tegen constante wisselkoersen zal naar verwachting ook stijgen.

Op middellange termijn mikt Nestlé op een duurzame omzetgroei van circa 5 procent en een bescheiden verbetering van de operationele marge.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Minder omzet bij Nestle
  2. Nestle handhaaft outlook

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NESTLE N kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht