Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Shell stapt uit joint ventures Gazprom
Beeld: Royal Dutch Shell

Shell stapt uit joint ventures Gazprom

(ABM FN-Dow Jones) Shell stapt uit zijn joint ventures met het Russische Gazprom, in reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Dit meldde de oliereus maandag.

"We zijn geschokt door het verlies aan mensenlevens in Oekraïne, dat we betreuren, als gevolg van een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt", zei Shell-topman Ben van Beurden in een verklaring. "In overleg met regeringen over de hele wereld zullen we ook de gedetailleerde zakelijke implicaties doornemen, inclusief het belang van veilige energieleveringen aan Europa en andere markten, in overeenstemming met de relevante sancties."

Shell waardeerde de activiteiten die onderdeel zijn van de joint ventures met Gazprom eind 2021 op zo'n 3 miljard dollar. Het verlaten van de ondernemingen zal leiden tot afschrijvingen, aldus Shell, dat maandag geen bedragen noemde.

Het bedrijf bevestigde verder zijn aangekondigde dividend en aandeleninkoopprogramma's. In het eerste kwartaal verwacht Shell een dividendverhoging van 4 procent.

De aankondiging van Shell volgt op die van BP zondag. De Britse energiereus stapt uit het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, waarin het een belang van 19,75 procent heeft.

Shell heeft een belang van 27,5 procent in een groot offshore project in het verre oosten van Rusland, dat voor de helft eigendom is van Gazprom en goed is voor 4 procent van de aardgasleveringen wereldwijd.

Shell maakte maandag ook bekend dat het stopt met zijn betrokkenheid in het financieren van de Nord Stream 2 pijplijn.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Econoom: olieprijzen verder omhoog na aanval Iran
  2. Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC kopen verkopen

82% zegt kopen

22 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht