Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Uitgelicht: overnamegeruchten jagen koers Ontex op
Beeld: ABM Financial News

Uitgelicht: overnamegeruchten jagen koers Ontex op

(ABM FN) Ontex heeft een drukke week achter de rug met kwartaalcijfers en overnamenieuws.

Het aandeel sloot de week af op 7,54 euro, een stijging van 21 procent op weekbasis. Het aandeel is echter nog ver weg van de piek van 34 euro die in 2016 werd neergezet.

Dinsdagavond meldde Bloomberg dat Ontex in gesprek was met American Industrial Partners over een mogelijke overname. Dit nieuws werd op woensdagmorgen door Ontex bevestigd.

De gesprekken gaan over een mogelijke transactie die zou leiden tot een bedrijfscombinatie met Attindas, aldus Ontex.

"Deze besprekingen bevinden zich in een vroeg stadium en er werd nog geen overeenstemming bereikt over de structuur of de voorwaarden van een mogelijke transactie. Er bestaat geen zekerheid dat een dergelijke overeenkomst zal worden bereikt of, indien dat het geval is, op welke voorwaarden", waarschuwde Ontex woensdag.

ING spreekt van een logisch interesse, aangezien de twee bedrijven elkaar goed aanvullen, zo merkte de bank op, zowel geografisch als wat betreft het productaanbod.

Volgens Degroof Petercam zou deze overname door sommige aandeelhouders wel eens als een goede uitweg kunnen worden gezien. Maar dat zal afhangen hoe de deal wordt gestructureerd en tegen welke prijs. Dat de koers van het aandeel al verscheidene jaren onder druk staat, maakt overname wellicht ook lastig.

AIP kocht eerder de divisie persoonlijke verzorging van Domtar, die later werd omgedoopt tot Attindas. Op basis van de door AIP betaalde prijs raamt ING de waardering van Ontex op 14,80 EUR per aandeel. Op basis van dezelfde waarderingsgrondslag komt Degroof uit op een prijs tussen 8 en 12 euro, afhankelijk van het gebruikte jaar en op basis van een herstel van de activiteiten op de belangrijkste markt.

ING meent dat er ook synergievoordelen te behalen zijn, waardoor de waardering tot 20,60 euro per aandeel zou kunnen stijgen.

Degroof wijst er tevens op dat niet mag worden vergeten dat Ontex enkele jaren geleden zelf een bod van PAI heeft afgewezen. Sindsdien is de board echter vrijwel geheel veranderd. Bovendien blijven de marktomstandigheden moeilijk, aldus de zakenbank.

Na de koersexplosie van woensdag besloot Degroof het aandeel van de kooplijst te halen en verlaagde het ook het koersdoel, nadat het de taxaties voor de EBITDA verlaagde.

Resultaten

Donderdagochtend meldde Ontex vervolgens in een kwartaalupdate een stijging van de omzet in de kernmarkt met 13 procent tot 385 miljoen euro, terwijl de marges verslechterden, zoals ook door KBC Securities was voorzien.

De recurrente EBITDA daalde met 49 procent tot 21 miljoen euro, met een marge van 5,4 procent, 6,7 procentpunt lager dan in het eerste kwartaal van 2021. In vergelijking met eind 2021 is de marge met 2,9 procentpunt gedaald.

"Wij zijn tevreden met de verbetering van de omzet, dankzij toegenomen volumes", verklaarde Degroof Petercam donderdag, maar de bank waarschuwde ook dat de druk op de marges waarschijnlijk zal aanhouden, waardoor verdere prijsverhogingen nodig zullen zijn.

ING verwacht dat de resultaten van Ontex zullen verbeteren en dat het ergste inmiddels achter de rug is. De bank denkt dat Ontex in de toekomst zal profiteren van prijsverhogingen. Dat is ook de mening van KBC Securities, dat een verbetering verwacht in de tweede helft van het jaar.

Wel werd Degroof negatief verrast door de sterke stijging van de nettoschuld van Ontex.

Ontex handhaafde de outlook voor dit jaar, maar waarschuwde wel voor hogere grondstofkosten. De fabrikant verwacht een omzetgroei van 5 tot 10 procent, terwijl de impact van de kosteninflatie op 200 miljoen euro wordt geraamd. De luierfabrikant voorizet dat de recurrente EBITDA-marge in de tweede jaarhelft zal verbeteren. 

Ontex zal de verwachtingen voor de middellange termijn echter opnieuw onder de loep nemen, aldus ING.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: Kepler Cheuvreux verhoogt koersdoel Ontex
  2. Lage waardering Ontex maakt beursexit waarschijnlijk

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ontex kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht