Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Uitgelicht: drukke week voor CFE
Beeld: Euronext

Uitgelicht: drukke week voor CFE

(ABM FN) CFE, één van de meest volatiele Belgische aandelen dit jaar, daalde hard na de publicatie van zijn kwartaalcijfers, die een neerwaartse bijstelling van zijn winstverwachting voor het hele jaar bevatte.

Ondanks een opleving op vrijdag sloot het aandeel de week af op 105,60 euro, een daling van 12,6 procent op weekbasis.

Beleggers en analisten werden donderdagochtend overspoeld met informatie, merkte KBC Securities op.

"Hoewel de resultaten van het eerste kwartaal goed tot zeer goed waren voor zowel DEME als het 'nieuwe' CFE, laat de licht verlaagde outlook voor beide bedrijven de beleggers met meer vragen dan antwoorden achter", aldus KBC Securities.

Bij de bekendmaking van de jaarresultaten in februari had CFE het over een stijging van het nettoresultaat in 2022. Nu verwacht het bedrijf dat het resultaat licht zal dalen.

Het conflict in Oekraïne heeft gevolgen voor de onderneming, waarvan de maritieme engineering- en baggeractiviteiten, ofwel DEME, binnenkort zullen worden gescheiden van de andere activiteiten van CFE, namelijk toelevering aan de bouwsector en vastgoedontwikkeling.

Samen genereerden deze activiteiten in het eerste kwartaal een omzet van 890 miljoen euro, een stijging van 20 procent.

Opvallend is dat de omzet van DEME met 29 procent is gestegen tot 617 miljoen euro, terwijl de activiteiten van CFE slechts met 4 procent zijn gegroeid tot 273 miljoen.

ING benadrukt dat de omzetontwikkeling in beide divisies zeer volatiel is. De bank hecht daarom meer belang aan de stijging van de nettoschuld, die eind maart 627 miljoen euro bedroeg, vooral omdat CFE geen informatie heeft verstrekt over haar operationele prestaties.

Volgens analisten van Degroof Petercam lagen de resultaten dicht bij de verwachtingen, maar was de winstwaarschuwing een nare verrassing. In het kielzog hiervan haalde Degroof CFE van de kooplijst, wat bijdroeg aan de koersdaling van 18 procent op donderdag.

"Net als andere bouwbedrijven en projectontwikkelaars heeft CFE te lijden onder snel toenemende problemen met de toeleveringsketen en stijgende inputprijzen", merkte Degroof op.

Stijgende materiaalprijzen

De afgegeven prognoses waren ook teleurstellend: CFE verwachtte een lager nettoresultaat als gevolg van de stijging van de materiaalprijzen, ondanks een goed gevuld orderboek. Aan het einde van het eerste kwartaal noteerde het orderboek op 1,68 miljard euro, een stijging van 10,8 procent op jaarbasis.

DEME liet weten dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne geen directe gevolgen heeft. Wel voorspelt het een lichte daling van de winst bij een vergelijkbare omzet. Onzekerheden op de energiemarkten leiden tot een toename van het aantal aanbestedingen voor offshore-projecten, wat goed is voor de vooruitzichten op de middellange termijn, benadrukt de directie. Eind maart was het orderboek van DEME met 5,8 miljard euro vrijwel stabiel in vergelijking met het recordbedrag van eind 2021.

Beursgang DEME aanstaande

De publicatie van de resultaten was ook een gelegenheid om meer te weten te komen over de in december aangekondigde beursgang van DEME, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de sterke groei van de moederbedrijf in de afgelopen maanden.

Een operatie die zinvol is, wetende dat de twee entiteiten actief zijn in verschillende geografische segmenten, met een eigen management en eigen strategische prioriteiten, zoals ook de beloning van de aandeelhouders.

Hoewel de aandeelhouders tot 29 juni de tijd hebben om de operatie goed te keuren, met een beursnotering gepland voor de dag nadien, hebben zowel hoofdaandeelhouder Ackermans & van Haaren als Vinci, die samen 74,2 procent van de aandelen van CFE bezitten, reeds ingestemd met de opsplitsing, waarvoor een driekwart meerderheid vereist is.

Aandeelhouders zullen één aandeel DEME ontvangen voor elk aandeel CFE.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: geen heel grote verrassingen bij CFE
  2. Beursblik: winst CFE tegenvaller

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CFE kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht