Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 sluit fors lager en Colruyt keldert
Beeld: Euronext

Bel20 sluit fors lager en Colruyt keldert

(ABM FN) De Brusselse beurs sloot dinsdag in het rood, waarbij de Bel20 1,2 procent daalde tot 3.892 punten.

"Het is moeilijk om een patroon te zien tussen de stijging van maandag en de daling van dinsdag," zei Bernard Keppenne van CBC, die verwacht dat de volatiliteit op de beurzen zal aanhouden.

In een interview met ABM Financial News legt de econoom uit dat wat de ene dag waar is, de volgende dag niet meer waar is.

"De kwetsbaarheid van de markten vandaag komt met name voort uit de daling met 30 procent van SNAP, nadat het sociale netwerk gisteravond een winstwaarschuwing bekendmaakte."

"Dit is er slechts één uit een serie van winstwaarschuwingen," zei Keppenne. De Amerikaanse retailsector trapte de afgelopen week flink op de rem, met retailgiganten zoals WalMart en Target, die waarschuwden voor een daling van de consumptie van de Amerikaanse middenklasse als gevolg van de stijgende inflatie.

"Deze winstwaarschuwingen wijzen steeds meer op een recessie of stagflatie", aldus de econoom.

Keppenne wijst ook op de coronacrisis in China, waar Beijing nieuwe steunmaatregelen heeft aangekondigd. "Maar als steunmaatregelen nodig zijn, dan duidt dit op een echte vertraging en dat zorgt voor meer vrees bij beleggers," meent hij.

Op de valutamarkt steeg de euro, na de stijging van maandag, met nog eens 0,30 procent tot 1,075 dollar. Op de obligatiemarkt was er sprake van een dalende trend, waarbij het rendement op de Duitse Bund met een looptijd van tien jaar met zes basispunten daalde tot 0,95 procent.

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan daalde de Amerikaanse tienjaarsrente met 10 basispunten tot 2,70 procent. 

Stijgers en dalers 

In de Bel20 viel vooral de pandoering van Colruyt met 6,9 procent op. De supermarktketen, waarvan de aandelenkoers nu op het laagste punt in tien jaar staat, kreeg vanochtend een negatief analistenrapport gepresenteerd.

Alleen Sofina deed het slechter. De holding van de familie Boël werd nabeurs 7,9 procent goedkoper.
 
Het aandeel Ageas trok de kop en steeg met nog eens 1,6 procent, na de sterke prestatie van maandag.

De verzekeraar werd op de voet gevolgd door Umicore, dat 1,2 procent won.

Na een daling van 4 procent intradag, sloot Elia uiteindelijk onveranderd. Degroof Petercam zette Elia op de verkooplijst met een koersdoel van 141,00 euro. Volgens de analist is de waardering van het aandeel veel te hoog.

In BelMid sloot Euronav bijna onveranderd. De olie- en gasscheepvaartmaatschappij kon rekenen op een goede kwartaalupdate van Frontline, met wie het wil fuseren.

Unifiedpost daalde daarentegen 8 procent. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel van 10,00 tot 8,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

ING verhoogde het koersdoel voor EVS van 26,00 naar 26,50 euro, en herhaalde het koopadvies. De bank paste zijn taxaties licht aan, op basis van de sterke kwartaalcijfers van EVS. Het aandeel schreef 1,7 procent bij.

Onder de kleine aandelen viel Exmar op met een koerswinst van 6,2 procent. Onderaan verloor Balta Group 7,8 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen domineerde ook op Wall Street het rood. De Dow Jones daalde met 1 procent en de Nasdaq met 3 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht