Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Uitgelicht: moeilijk jaar voor Colruyt
Beeld: Colruyt

Uitgelicht: moeilijk jaar voor Colruyt

(ABM FN) Colruyt heeft de winst in het afgelopen boekjaar sterk zien dalen en moest het dividend verlagen, terwijl analisten vrezen dat de supermarktketen in de nabije toekomst nog veel meer tegenwind tegemoet kan zien.

Het aandeel Colruyt sloot de week af op 26,84 euro, een daling van 5 procent op weekbasis.

In reactie op de resultaten van Colruyt hebben Degroof Petercam en Barclays hun koersdoelen neerwaarts bijgesteld naar respectievelijk 29,00 en 25,00 euro met een ongewijzigd Houden en Onderwogen advies.

Kepler Cheuvreux verlaagde het advies van Kopen naar Houden, met een koersdoel dat werd bijgesteld van 45,00 naar 29,00 euro. KBC Securities en ING handhaafden hun Houden adviezen, met koersdoelen van respectievelijk 29,00 en 36,00 euro.

Ook HSBC zette het aandeel op de verkooplijst met een koersdoel van 25,00 euro. 

Terwijl de omzet met 1,2 procent steeg tot 10 miljard euro, daalde de winst afgelopen boekjaar met 30,8 procent tot 288 miljoen euro. Per aandeel betekent dit een winstdaling van 29,4 procent tot 2,16 euro.

Volgens Colruyt werd de omzet positief beïnvloed door een hogere omzet uit de verkoop van brandstoffen en de volledige consolidatie van nieuwe entiteiten.

Analisten van KBC Securities en ING hadden voorafgaand aan de resultaten al gewaarschuwd dat de marges onder druk zouden komen te staan. Dit bleek ook het geval. De EBITDA-marge daalde van 8,6 tot 7,4 procent en de EBIT-marge van 5,3 tot 3,7 procent. De brutomarge daalde tot 27,4 procent van de omzet.

Colruyt slaagde erin het marktaandeel in België lichtjes op te voeren, van 30,6 naar 30,8 procent. Sinds het begin van dit boekjaar is het marktaandeel verder gegroeid, zo meldt Colruyt.

Op basis van deze resultaten stelt Colruyt voor een dividend uit te keren van 1,10 euro per aandeel, tegenover 1,47 euro per aandeel vorig boekjaar. "Het is de eerste keer in minimaal twintig jaar dat het dividend wordt verlaagd", aldus KBC Securities.

De voorbije jaren heeft Colruyt de stagnerende winst kunnen pareren met een stijgend dividend, dankzij de inkoop van een groot aantal eigen aandelen, legde KBC Securities uit.

Door de kosteninflatie en de felle concurrentie op de Belgische markt werkt dit mechanisme echter niet meer, aldus KBC. Hoewel dit slecht nieuws is, is de verlaging van het dividend noodzakelijk, meent het beurshuis, gezien de lagere marges en het omvangrijke investeringsprogramma.

Volgens Degroof Petercam is dit zeker geen teken van vertrouwen, en dit terwijl de vooruitzichten voor het lopende boekjaar negatiever zijn dan verwacht.

Colruyt verwacht inderdaad dat het geconsolideerd nettoresultaat dit jaar zal dalen. Het management voorziet dat het huidige macro-economische klimaat, dat wordt gekenmerkt door inflatie, kostenstijgingen en een laag consumentenvertrouwen, zal aanhouden.

De winstwaarschuwing werd door Kepler Cheuvreux verwacht, aangezien de shortposities de afgelopen weken zijn toegenomen. De consensus, maar ook de analisten van Kepler, hadden echter verwacht dat de daling van de nettowinst in het boekjaar 2020/2021 zou eindigen.

Degroof meent dat het de EBITDA-taxatie met 5 procent zal moeten verlagen tot 720 miljoen euro. Dit zou dit jaar resulteren in een nettowinst van 270 miljoen euro.

ING verwacht dat Colruyt er dit jaar dankzij de inflatie in zal slagen de omzet met 4 tot 5 procent te doen stijgen, maar dat voorspelt niet veel goeds voor de marges en dus de winst.

De bank meent dat de beurskoers van Colruyt zich in een perfecte storm bevindt en nog een tijd onder druk zal blijven staan. "De bodem is nog niet bereikt", denkt ING.

Barclays is van mening dat de concurrentie hevig zal blijven en dat de kosten zullen blijven stijgen. Dit zal de winstgevendheid onder druk zetten.

Volgens Barclays zullen de kostenbesparende maatregelen van Colruyt de stijgende energie- en arbeidskosten niet kunnen compenseren. 

Kepler Cheuvreux denkt dat de consument zal blijven profiteren van de lage prijzen die Colruyt biedt, terwijl beleggers en aandeelhouders de klap zullen opvangen met een verwachte daling van de EBIT-marge. Bovendien zal ook de kasstroomgeneratie onder druk komen te staan en zal de nettoschuld naar verwachting verder oplopen.

Barclays verwacht dat het momentum voor Colruyt op korte termijn zal verzwakken. De zakenbank ziet ook geen groei-aanjagers op lange termijn.

"Colruyt heeft zijn glans verloren", concludeerde Kepler.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Colruyt krijgt goedkeuring om 54 Match en Smatch-winkels over te nemen
  2. Colruyt voorziet resultaatherstel

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Colruyt kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht