Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Beursblik: vlotte spectrumveiling levert iets meer geld op dan verwacht

(ABM FN) De spectrumveiling in België is relatief vlot verlopen, zeker in vergelijking met andere Europese markten. Dit concludeerde analist David Vagman van ING dinsdag.

Hoewel de betaalde prijs per hoofd van de bevolking nog steeds lager ligt dan in andere landen, ligt de totale opbrengst van 1,2 miljard euro wel boven de verwachtingen. De markt verwachtte dat de drie gekende telecomspelers elk ongeveer 250 miljoen euro zouden betalen.
Vooral Proximus betaalde meer dan verwacht, zelfs bijna 500 miljoen euro, aldus Vagman.

Orange Belgium en Telenet betaalden respectievelijk 322 en 264 miljoen euro.

Telenet was behoorlijk zuinig en eindigde dan ook met aanzienlijk minder 5G-spectrum, merkte Vagman op, die denkt dat Telenet dit hoopt te compenseren door meer te investeren in apparatuur en het bestaande netwerk aan te pakken.

Daarnaast benadrukte ING de verrassende komst van het Roemeense Digi Communication als partner van Citymesh. Digi, dat op de beurs gekapitaliseerd is op 770 miljoen euro, bezit 49 procent van een joint venture achter de nieuwkomer. Citymesh bezit de overige 51 procent. "Duidelijk negatief nieuws," vindt Vagman.

Dit betekent dat een ervaren speler op het gebied van mobiele B2C-producten zijn expertise zou kunnen inzetten om Citymesh te helpen een serieuze poging te wagen op de mobiele B2C-markt, waarschuwt de analist.

Maar, vervolgt Vagman, Citymesh heeft slechts een klein deel van het spectrum verworven, waardoor het lastig wordt echt efficiënt te zijn.

Terwijl ING verwachtte dat het nieuws vooral het aandeel Orange Belgium onder druk zou zetten, en in mindere mate Proximus en Telenet, is het juist Proximus die hard daalt met 7,8 procent, terwijl Telenet en Orange Belgium respectievelijk 3,2 en 0,8 procent dalen. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Orange Belgium kopen verkopen
Proximus kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht