Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Inkoopmanagers en inflatiecijfers vullen agenda beleggers

Inkoopmanagers en inflatiecijfers vullen agenda beleggers

(ABM FN) Komende week zullen beleggers de handen vol hebben met een conferentie van de Europese Centrale Bank, inflatiecijfers en inkoopmanagersindices. De bedrijfsagenda blijft nog leeg. 

We trappen de week af met het ECB-forum in Portugal, dat ons mogelijks informatie kan verschaffen over de blik van centraal bankiers op het monetaire beleid en de economische ontwikkelingen. De conferentie vindt plaats van maandag tot woensdag. 

Volgende maand zal de ECB waarschijnlijk voor de eerste keer de rente optrekken om de oprukkende inflatie trachten een halt toe te roepen. De Federal Reserve deed dat in Amerika al meerdere keren en plant nog een hele reeks verdere verhogingen. Toch wees voorzitter Jerome Powell afgelopen week erop dat het probleem zich vooral op de aanbodzijde bevindt, iets waar het monetaire beleid minder vat op heeft. 

Die aanbodzijde is dan weer voor een groot stuk verbonden met de oorlog in Oekraïne. Sinds beide landen in oorlog zijn is de aanvoer van onder meer olie, gas en graan serieus bemoeilijkt. Van zondag tot dinsdag vindt in Zuid-Duitsland een G7-top plaats waar wordt gesproken over nieuwe sancties tegen Rusland, met onder meer een importverbod op Russisch goud en een prijsplafond voor olie uit het land. Donderdag komt oliekartel OPEC+ trouwens bijeen. 

Woensdag krijgen we voor ons eigen landje alweer een inflatiecijfer voorgeschoteld, net als voor Duitsland. Frankrijk volgt donderdag, de hele eurozone vrijdag. Donderdag krijgen we vanuit Amerika de PCE-inflatie. De zenuwen staan strak gespannen voor deze invloedrijke macrogegevens, die mede het Fed-beleid bepalen. 

Dinsdag zien we vertrouwenscijfers passeren voor de Duitse, Franse én Amerikaanse consumenten. Het Japanse consumentenvertrouwen staat voor woensdag gepland, net als dat voor de consumenten in heel de eurozone. Verder passeert het Nederlandse ondernemersvertrouwen. 

Verder staat er woensdag een Amerikaans groeicijfer op het programma en zet het Verenigd Koninkrijk donderdag haar economische groei online. 

Vrijdag sluiten we de week verder nog af met een Japanse Tankan index en inkoopmanagersindices voor de industrie in Japan, China, Europa en Amerika. 

Bedrijfsagenda

De Belgische agenda is nagenoeg leeg, buiten een Algemene Vergadering bij investeringsmaatschappij Gimv op woensdag. 

In het buitenland openen Prosus en Nike maandag de boeken. Donderdag zijn er cijfers van Constellation Brands en Micron Technology. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht