Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Financials trekken Bel20 in het rood

Financials trekken Bel20 in het rood

(ABM FN) Na een positieve start van de handelsdag, moest de Brusselse beurs toch terrein prijsgeven. Richting het einde van de voormiddag daalde de Bel20 0,4 procent tot 3.678,73 punten, mede door de koersval van indexzwaargewicht KBC en verzekeraar Ageas. 

Beleggers blijven volgens strateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis met dezelfde vragen worstelen. “Zal de wereldeconomie er in slagen een recessie te vermijden als de centrale banken de geldkraan langzaam maar zeker dichtdraaien? Als we naar de meest recente economische cijfers kijken, dan wordt dit steeds minder waarschijnlijk. En dan is de vraag hoe hard die vertraging zal inhakken op de bedrijfsresultaten”. 

Met de start van het cijferseizoen in de komende weken, zal daar een gedeeltelijk antwoord op komen, meent Gijsels. 

“De belangrijkste vraag is of de acties van de centrale banken om de inflatie te beteugelen en die duidelijk de economie pijn doen, ook daadwerkelijk de inflatie, die toch voor een stuk aanbodgedreven is, naar beneden zal halen”, aldus Gijsels. Daar zouden de kleine prijsdalingen van een paar grondstoffen bij moeten helpen, hoewel olie en gas de kern van het probleem blijven. 

“Kortom, de onzekerheden die voor een heel volatiele eerste jaarhelft zorgden, zijn zeker nog niet van de baan”, aldus de strateeg. Maar de dalingen bieden soms wel koopkansen, ging hij verder. 

“Maar technisch gezien hebben we zeker nog niet veel indicaties dat de bodem al daadwerkelijk is bereikt. Dus voorzichtigheid blijft geboden. We staan waarschijnlijk voor een volatiele zomer”, waarschuwde de strateeg.

Op macro-vlak hadden beleggers vanochtend oog voor de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de grote Europese landen. De indices lieten in het algemeen een groeivertraging zien, maar voor de hele eurozone viel de vertraging nog mee. De index kwam in juni op 53,0 uit, tegenover een voorziene 52,8. Het is wel het laagste niveau in 5 maanden. 

Econoom Chris Williamson van Markit waarschuwt voor een economische krimp in het derde kwartaal. Daar staat tegenover dat er signalen zijn dat de inflatiepiek is geweest, merkte hij op. Maar zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt, heeft dit gevolgen voor de prijzen van energie en voeding, aldus Williamson.

De euro/dollar noteerde op 1,0315. 

Stijgers en dalers

In de hoofdindex trekken Cofinimmo en Aedifica de kop met koerswinsten van respectievelijk 2,1 en 2,0 procent. 

AB InBev stijgt 0,6 procent. De brouwer kreeg een koopadvies van Citi Research, met een koersdoel van 62,00 euro, terwijl Deutsche Bank het koersdoel iets verlaagde, maar het koopadvies wel herhaalde. 

Citi Research verhoogde ook het advies voor Proximus, van Verkopen naar Neutraal, maar verlaagde het koersdoel van 14,50 naar 14,00 euro. Het telecomaandeel wint 0,7 procent. 

KBC noteert onderaan in de Bel20 met een koersverlies van 3,6 procent. Ageas en Aperam laten ook 2,4 en 3,2 procent liggen

In de BelMid schrijft Euronav 1,1 procent bij, terwijl Mithra 2,9 procent prijsgeeft.

Fagron heeft zijn Amerikaanse steriele activiteiten uitgebreid met een overname in Boston. Er werden geen financiële details gegeven. Volgens Kepler Cheuvreux heeft het bedrijf maximaal 10 miljoen dollar voor de overname betaald. Het beurshuis spreekt van een aantrekkelijke transactie. Het aandeel daalt toch 0,2 procent. 

Recticel gaf meer informatie over de bezwaren van de Britse toezichthouder over de verkoop van Engineered Foams aan Carpenter. Degroof verlaagde het koersdoel van 24,60 naar 20,80 euro, bij een ongewijzigd koopadvies. Volgens de analist komt de deal met Carpenter niet in gevaar. Wel staat de hele sector onder druk. Het aandeel levert 1,1 procent in.

Retail Estates investeerde in een Nederlandse retailpark. Het aandeel wint 0,1 procent. 

UBS verlaagde het koersdoel voor Ontex, van 10,50 naar 9,50 euro, maar handhaafde het koopadvies. Het aandeel verliest 0,9 procent.

Bij de kleinere aandelen wint Van de Velde 4,2 procent. Ter Beke daalt 4,2 procent. De Belgische toezichthouder is een diepgaand onderzoek naar de overname van de Belgische activiteiten van Sigma door Ter Beke gestart. KBC Securities verlaagde daarom ook de margeverwachtingen voor 2022, en het koersdoel ging omlaag van 140 naar 120 euro. Het Accumuleren advies bleef staan. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht