Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Brussel beleeft prachtige groene dag
Beeld: Euronext

Brussel beleeft prachtige groene dag

(ABM FN) De Brusselse beurs beleefde woensdag een erg mooie dag, nadat Wall Street dinsdagavond ook een mooi herstel liet zien. De euro wordt dan weer ingeruild voor dollars in deze onzekere tijden.

De Bel20 kon maar liefst 1,3 procent bijschrijven op 3.711,71 punten.

“Ondanks dat er gisteren niet echte fundamentele drivers op het programma stonden, werden we als beleggers geconfronteerd met heel wat volatiliteit. De Amerikaanse indices gingen bij de opening fors onderuit, maar konden tegen het einde van de handelssessie mooi herstellen”, aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van broker Lynx.

In Europa bleken de detailhandelsverkopen in mei licht gestegen.

 De groei in de Amerikaanse dienstensector is in juni nauwelijks vertraagd bleek verder uit cijfers van het Institute for Supply Management. De inkoopmanagersindex daalde van 55,9 in mei naar 55,3 in juni. De inkoopmanagersindex berekend door Markit daalde van 53,4 in mei naar 52,7 in juni.

De euro/dollar noteerde op 1,0172. Dinsdag verloor de euro nog 1,5 procent tegenover de dollar, een “historische beweging”, aldus Simon Harvey van Monex Europe. Ook woensdag gaat er weer bijna een procent van de waarde van de eenheidsmunt af.

“Grote institutionele beleggers zijn doorgaans op zoek naar een zo’n hoog mogelijke return voor zo weinig mogelijk risico. Wanneer we in de wereld van de valuta’s stappen, kijken we daarvoor meteen naar de Amerikaanse dollar. De euro is op dit moment niet in trek, omdat de rente nog steeds negatief is en bovendien krijgt de Europese economie klappen doordat er een oorlog woedt op het continent. De Japanse yen lijdt al maanden onder het beleid van de Bank of Japan. De centrale bank koopt namelijk ongelimiteerd obligaties op om de tienjarige yield van de overheidsobligatie op 0,25 procent te houden. De Amerikaanse dollar is zowat het enige alternatief en dit resulteert in de sterkste Amerikaanse dollar in 20 jaar tijd”, aldus Verstraete

Olie werd dan weer goedkoper in de loop van de dag en kost opnieuw minder dan 100 dollar per vat.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex noteerden nagenoeg alle aandelen in het groen. Holding Sofina ging aan de leiding met een koerswinst van 4,7 procent. Ook VGP deed het goed en won 3,8 procent. Beide aandelen stonden afgelopen maanden onder druk.

De verliezen bleven beperkt, maar Argen-x leverde wel 1,5 procent in.

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor UCB naar 114 euro, bij een ongewijzigd koopadvies. De analisten blijven positief over het aandeel op de lange termijn, hoewel de groei wat op zich laat wachten. Het aandeel schreef 3,3 procent bij.

In de BelMid waren het vooral analistenrapporten die voor beweging zorgden. Zo wist IBA 5,0 procent te stijgen, nadat ING het aandeel van de verkooplijst haalde en het koersdoel tot 18 euro verhoogde.

Kepler Cheuvreux zette Lotus Bakeries juist op de verkooplijst met een lager koersdoel van 4.500 euro. Het aandeel Lotus liet daardoor 2,6 procent liggen.

Degroof Petercam tot slot verhoogde het koersdoel voor Retail Estates tot 82 euro, bij een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel won 1,9 procent.

Euronav was de grootste daler op de tweede rij en verloor 8,2 procent. 

Bij de kleinere aandelen steeg Nextensa 8,5 procent. Texaf gaf 5,2 procent prijs.

Wall Street

Na Europese sluitingstijd noteerde Wall Street vlak, met een beperkt verlies van 0,4 procent op 3.815,28 punten voor de brede S&P500 index en een kleine winst voor de Nasdaq.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht