Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Update: Euronav en Frontline akkoord over fusie
Beeld: Euronav

Update: Euronav en Frontline akkoord over fusie

(ABM FN) Euronav heeft een definitief akkoord bereikt met het Noorse Frontline over een fusie door middel van een aandelenruil, waarmee de grootste transporteur van ruwe olie ter wereld wordt gecreëerd. Dat maakten de twee olietankerbedrijven maandag bekend.

Het bestuur en de raad van commissarissen van Frontline en de raad van commissarissen van Euronav zijn unaniem akkoord gegaan met een omruilverhouding van 1,45 aandelen Frontline voor elk aandeel Euronav.  

CEO Hugo de Stoop van Euronav wordt de CEO van het beoogde fusiebedrijf, dat Frontline gaat heten. De grootste aandeelhouder van Frontline, Hemen Holding, zal twee bestuursleden benoemen waaronder de huidige CEO van Frontline, Lars Barstad.

De structuur van de transactie is een vrijwillig voorwaardelijk ruilbod van Frontline op alle uitstaande aandelen Euronav in de genoemde verhouding. Na een eventuele vereenvoudigde uitrookprocedure voor de resterende aandelen zou de fusie definitief kunnen worden.

Na de fusie zullen bestaande aandeelhouders Euronav circa 55 procent van het fusiebedrijf in handen hebben en de bestaande aandeelhouders van Frontline de resterende 45 procent. Bij de aankondiging van het plan in april was de verwachte verhouding overigens nog 59 tegen 41 procent.

Frontline kocht in mei en juni al aandelenbelangen in Euronav en heeft samen met dochterbedrijf Famatown Finance al 18,8 procent van de aandelen in handen. Famatown wordt gecontroleerd door de Noors-Cypriotische scheepsmagnaat Jon Frederiksen.

De fusie gaat door zodra tenminste de helft van de aandelen Euronav in handen zijn van Frontline en op de voorwaarde dat Frontline zijn zetel verplaatst van Bermuda naar Cyprus.

De activiteiten zullen blijven plaatsvinden in Europa, waaronder België, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Griekenland. De twee bedrijven krijgen een gezamenlijke vloot van 146 olietankers. Ze hadden in 2021 een gezamenlijke netto-omzet van 668 miljoen dollar en een gecombineerd EBITDA-resultaat van 246 miljoen dollar.

Een grote aandeelhouder van Euronav, CMB, namens de familie Saverys, verzette zich eerder dit jaar tegen het fusieplan en presenteerde een alternatieve, groenere strategie, die niet meer uitsluitend op olie gericht was. Dit plan werd door de commissarissen van Euronav afgewezen omdat het waarde zou vernietigen.

De sector kampt met overcapaciteit. Euronav boekte in 2021 een fors verlies door de zeer lage vrachttarieven voor supertankers.

De handel in het aandeel Euronav werd maandag opgeschort vanwege het bericht. Frontline is sinds 1998 beursgenoteerd in New York.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Kepler haalt Euronav van de kooplijst
  2. Euronav loopt stevige averij op

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Euronav kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht