Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Weekoverzicht: opluchting zorgt voor mooie weekwinst Bel20
Beeld: ABM Financial News

Weekoverzicht: opluchting zorgt voor mooie weekwinst Bel20

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft deze week met aanzienlijke winst afgesloten. De Bel20 eindigde vrijdag op 3.844 punten, ofwel een stijging van 2,1 procent op weekbasis.

De week werd gekenmerkt door een beter dan verwacht Amerikaans inflatiecijfer woensdag, wat voor een opluchtingsrally op korte termijn zorgde.

Wel begon de week nog moeizaam na waarschuwingen van Nvidia en Micron. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets onderstreept dit de uitdagingen "waarmee niet alleen de technologiesector, maar ook de bredere wereldeconomie wordt geconfronteerd."

Het is volgens Hewson verleidelijk om te denken dat de aandelenmarkten hun dieptepunten van het jaar achter zich hebben gelaten, maar er is nog geen bewijs voor die conclusie.

Inflatie VS koelt af

De ommekeer in het sentiment kwam na het verschijnen van Amerikaanse inflatiecijfers, die een afkoeling lijken te suggereren, een beeld dat werd bevestigd door de producentenprijsindex. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stabiliseerden in juli op maandbasis, na een stijging van 1,3 procent in juni. Op jaarbasis stegen de prijzen met 8,5 procent, tegen 9,1 procent een maand eerder.

De kerninflatie, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg in juli 0,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 5,9 procent en daarmee een ongewijzigd niveau.

"Een zeldzaam positieve verrassing", volgens economen van ING, onder meer te danken aan lagere brandstofprijzen en vliegtickets. En nu de benzine ook in augustus goedkoper wordt, daalt deze maand de inflatie vermoedelijk opnieuw, aldus ING.

"Maar de kerninflatie is lastiger", waarschuwt de bank, wijzend op de oplopende arbeidskosten, waardoor de kerninflatie in juli stabiel bleef.

"Dit zorgt dat de Fed agressief blijft verkrappen."

Maar voordat de Fed in september een nieuw rentebesluit neemt, komen er nog veel cijfers voorbij, zoals een banenrapport en een nieuw inflatiecijfer.

"Echter de inflatie blijft ver verwijderd van de doelstelling, de economie voegde meer dan een half miljoen banen toe afgelopen maand en de economische groei lijkt in het derde kwartaal te herstellen", schreef ING. Dan ontwikkelt de export zich per saldo ook goed en vormen voorraden een minder groot probleem, en dus ziet ING voldoende aanleiding voor de Fed om ook in september de rente met 75 basispunten te verhogen.

Daar leken diverse Fed-bestuurders deze week ook op te hinten. Onder meer Charles Evans, voorzitter van de Chicago Fed, zei dat hij verwacht dat de centrale bank "de rest van dit jaar en volgend jaar de rente zal verhogen om ervoor te zorgen dat de inflatie terugkeert naar de doelstelling van 2 procent."

Collega Mary Daly van de San Francisco Fed zei deze week de strijd van de centrale bank tegen de stijgende inflatie nog niet voorbij was. Er is sprake van een verbetering, maar nog geen overwinning, aldus Daly.

Markt rekent wel op minder agressieve Fed

De FedWatch Tool van CME schat de kans op een renteverhoging van 50 basispunten in september nu in op ruim 60 procent. Die kans was na het sterke Amerikaanse banenrapport van vorige week gedaald tot zo'n 30 procent. De speculatie over een minder agressieve Fed resulteerde deze week in dollarzwakte. De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0289 en daarmee op weekbasis een procent hoger.

Daar waar de inflatie in de VS lijkt af te koelen, lijkt eenzelfde scenario in Europa moeilijker voor te stellen, aldus Hewson van CMC, omdat het continent gevoelig is voor stijgende energieprijzen.

WTI-olie werd deze week 4 procent duurder en kostte vrijdag rond de 92,6 dollar per vat.

"De prijzen van ruwe olie zijn weer aan het stijgen, omdat de stijgende Europese gasprijzen ertoe leiden dat consumptiepatronen worden verlegd naar wat momenteel een goedkoper alternatief is", volgens Hewson.

"Een dreigende gascrisis in Europa jaagt nu al een substantiële vervangingsvraag van gas naar olie aan", zei het Internationaal Energieagentschap deze week in zijn maandrapport. En die extra vraag naar olie valt in een toch al krappe markt, aldus het agentschap.

Ondertussen stelde de OPEC de ramingen voor de vraag naar olie in 2022 deze week juist neerwaarts bij.

Stijgers en dalers

De grootste stijger van deze week was, zonder verrassing, Exmar, dat deze week liefst 50 procent bijschreef. Vorige week vrijdag kwam het bedrijf met nieuws waarop de markt aan het wachten was: de verkoop van de Tango FLNG aan Eni. Dit werd door zowel analisten als beleggers toegejuicht.

Sterkste daler was dan Mithra. Het aandeel leverde deze week liefst 24 procent in. Maandag kondigde het Luikse biotechbedrijf de goedkeuring door de FDA van de contraceptiering Haloette aan. Ook heeft Mithra een nieuwe financiering van 100 miljoen euro veiliggesteld bij bestaande investeerders, en kocht daarnaast voor meer dan 34 miljoen euro aan converteerbare obligaties terug.

Er kwamen ook nog een paar bedrijven met cijfers. Zo meldde Nyxoah begin deze week een flinke omzetgroei in het tweede kwartaal, terwijl het verlies iets afnam. Weinig verrassing, aldus Degroof Petercam. Het aandeel won 3,6 procent deze week.

Azelis zag in de eerste zes maanden van het jaar de resultaten aanzienlijk stijgen, terwijl outlook voor dit jaar ruim boven de consensus ligt. Degroof Petercam en Jefferies verhoogden in reactie hun koersdoelen. De adviezen bleven wel op Houden staan. Het aandeel schreef deze week liefst 9 procent bij.

Ageas heeft in de eerste helft van het jaar sterke resultaten geboekt, mede dankzij een beter dan verwachte prestatie in Azië, aldus ING. De verzekeraar kondigde ook een interim-dividend van 1,50 euro per aandeel aan, en verwacht het dividend met 6 tot 10 procent te zullen verhogen. Dit biedt volgens ING betere groeivooruitzichten dan bij sectorgenoten. Het aandeel won 4,1 procent deze week.

KBC verhoogde de outlook, na een beter dan verwacht tweede kwartaal. Deze nieuwe outlook is wel onderhevig aan een reeks aannames, aldus Barclays. Het aandeel steeg deze week 2 procent.

Jensen-Group heeft in de eerste helft van 2022 de omzet en winst zien stijgen. Het bedrijf gaf geen concrete outlook voor het boekjaar af, maar herhaalde winstgevend te willen blijven. Het aandeel schreef 6 procent bij.

Unifiedpost zag ook de omzet stijgen in het eerste semester van dit jaar. Het bedrijf rekent nog altijd op een autonome groei van 25 procent voor dit jaar, maar dit is wel afhankelijk van het afsluiten van licentieovereenkomsten. Het aandeel ging deze week 25 procent omhoog.

Lotus Bakeries kwam volgens ING met zeer sterke halfjaarcijfers. KBC Securities verhoogde ook het koersdoel voor het aandeel, dat 5 procent daalde.

In ander nieuws kreeg Argenx donderdag de goedkeuring van de Europese Commissie voor de behandeling van gegeneraliseerde myasthenia gravis. Daarmee kan het middel in alle lidstaten, maar ook IJsland, Noorwegen en Liechtenstein op de markt gebracht worden. Het aandeel steeg deze week 1,6 procent.

Bone Therapeutics heeft een meerderheidsbelang in het Franse Medsenic van 51 procent verworven. Bone zal hiervoor 90,6 miljoen aandelen uitgeven voor aandeelhouders van Medsenic. Volgens Euronext staan er ruim 22 aandelen Bone uit. Het aandeel won liefst X procent deze week.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht