Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Tessenderlo en Picanol verhogen outlook
Beeld: ABM Financial News

Tessenderlo en Picanol verhogen outlook

(ABM FN) Tessenderlo heeft in het eerste halfjaar sterk gepresteerd en verhoogde de outlook, terwijl Picanol zware kostendruk ondervond bij de weefgetouwen, maar dankzij Tessenderlo ook positiever is geworden voor het hele jaar. Dit bleek uit de kwartaalcijfers van beide bedrijven donderdagochtend.

De omzet van chemiegroep Tessenderlo dikte 31,2 procent aan tot 1,34 miljard euro. De aangepaste EBITDA steeg met 34,0 procent tot 247,6 miljoen euro. De nettowinst groeide dan weer een stuk steviger, zelfs met 68,2 procent tot 163,6 miljoen euro.

Begin juli kondigden Tessenderlo Group en Picanol Group hun plannen aan om beide bedrijven te combineren in één industriële groep met op termijn één beursnotering. Een ruilbod vanuit Tessenderlo zal de aandeelhouders van Picanol uitkopen. Vanaf 1 januari zou deze transactie moeten afgerond zijn.

Ondanks de volatiele macro-economische omgeving verhoogde Tessenderlo de vooruitzichten opnieuw en verwacht het voor het hele jaar een 15 tot 20 procent hogere aangepaste EBITDA dan in 2021, toen deze op 354,2 miljoen euro uitkwam. Dit is vooral te danken aan het sterke eerste halfjaar. In juni verhoogde Tessenderlo ook al de outlook, toen naar een 10 procent hogere EBITDA. Daarvoor mikte het bedrijf op een vlakke ontwikkeling.

Weefgetouwenproducent Picanol kon het hoofd boven water houden in het eerste halfjaar al was dit vooral te danken aan het grote belang dat het bedrijf reeds heeft in Tessenderlo. De omzet groeide met 26 procent tot 1,71 miljard euro, de aangepaste EBITDA ging 13 procent hoger tot 266,0 miljoen euro, maar de nettowinst daalde met 32 procent tot 51,2 miljoen.

De divisies ‘Machines & Technology’, waartoe de weefgetouwen behoren, kende een omzetgroei van 10 procent en de aangepaste EBITDA moest 64 procent inleveren. De hogere kosten waren hier de boosdoener.

Ook Picanol verwacht een hogere aangepaste EBITDA dankzij de sterke eerste jaarhelft, al werd hier geen concreet cijfer gegeven. Eerder ging het bedrijf nog uit van een stabiele EBITDA van 430 miljoen euro.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: Kepler verlaagt koersdoel Tessenderlo
  2. Degroof Petercam verlaagt koersdoel Tessenderlo

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Tessenderlo kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht