Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 gaat naar verwachting vlakke opening tegemoet
Beeld: Euronext

Bel20 gaat naar verwachting vlakke opening tegemoet

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat vrijdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Futures op de Euro Stoxx index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een neutrale start. 

Terwijl centrale banken over de hele wereld nieuwe renteverhogingen aankondigden, vastbesloten om de inflatie te beteugelen, zelfs als dit ten koste gaat van de economische groei, sloot de Bel20 donderdag 1,7 procent lager, net onder de 3.500 punten.

"De strijd tegen inflatie werd een tandje verder opgevoerd", stelde Michael Hewson van CMC Markets donderdag. De centrale banken van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen volgden het voorbeeld van de Federal Reserve van woensdag en verhoogden de rente, terwijl ook de Bank of Japan ingreep om de yen te verdedigen, merkte hij op.

De Fed voerde woensdag voor de derde keer op rij een renteverhoging door van 75 basispunten, zoals door de markt al werd verwacht, om de inflatie te beteugelen. Volgens de 'dot plot' wordt de beleidsrente nog voor het einde van dit jaar naar 4,4 procent opgetrokken.

"Dit betekent dat er voor november nog 75 basispunten verhoging aankomt en voor december nog eens 50 basispunten", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. De Fed schetst hiermee een agressiever beeld dan verwacht. "De geldkraan gaat sneller en verder dicht."

Wall Street kon donderdagavond nog geen tekenen van herstel laten zien, na de flinke koersval van woensdag. Hoofdgraadmeter S&P 500 daalde 0,8 procent. Techbeurs Nasdaq verloor daarnaast 1,4 procent, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index het verlies beperkte tot enkele tienden van een procent. 

In Azië verliezen de Chinese beurzen vanochtend ongeveer een procent. Tokio geeft ruim een half procent prijs, terwijl de beurs in Seoel, met een zware weging voor halfgeleiders, ruim anderhalf procent verliest. Sydney, dat woensdag nog de deuren gesloten hield vanwege het overlijden van Elizabeth II, daalt meer dan twee procent. 

De Amerikaanse olie-future koerst vanochtend krap een half procent lager. Donderdagavond noteerde de future juist nog 0,7 procent in het groen op 83,49 dollar per vat. De olieprijs steeg door zorgen over de escalatie van de oorlog in Oekraïne.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 0,9830.

Beleggers hebben vandaag oog voor de samengestelde inkoopmanagersindices in Europa en Amerika.

Bedrijfsnieuws

Mithra wist de verliezen in de eerste helft van dit jaar terug te dringen. CEO Leon Van Rompay zei te verwachten dat de onderhandelingen over een partnerschap voor Donesta de komende weken zullen versnellen, na positieve studieresultaten, zodat een overeenkomst in de laatste maanden van dit jaar kan worden ondertekend.

Viohalco zag de geconsolideerde omzet in de eerste zes maanden van dit jaar met 45 procent stijgen tot 3,6 miljard euro, tegen 2,5 miljard een jaar eerder. De aangepaste EBITDA kwam uit op 355 miljoen euro tegen 196 miljoen euro een jaar eerder.

Greenyard presenteert een herfinanciering ter waarde van 420 miljoen euro.

Het aandeel UCB komt mogelijk in beweging. Jefferies verhoogde het advies voor UCB van Houden naar Kopen en het koersdoel ging van 85,00 euro naar 89,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500-index sloot donderdag 0,84 procent lager op 3.757,99 punten. De Dow Jones-index daalde 0,35 procent tot 30.076,68 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde 1,37 procent lager op 11.066,81 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht