Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Berenmarkt dreigt voor Bel20
Beeld: ABM Financial News

Berenmarkt dreigt voor Bel20

(ABM FN) De beurs van Brussel verloor vrijdag 2,2 procent, maar wist boven de 3.400 punten te blijven.

De handelsdag werd gekenmerkt door een nieuwe duikeling van de euro ten opzichte van de dollar, een correctie van de olieprijzen en een stijging van de obligatierente.

Tijdens de sessie verloor de hoofdindex tot 2,60 procent, waarmee de daling van de hoofdindex sinds de piek eerder dit jaar 20 procent bedroeg, een signaal voor een 'berenmarkt'.

De markten blijven onder druk van een agressief opererende Fed en de algemene bereidwilligheid van centrale banken, die, volgens Bernard Keppenne van CBC Bank, "bereid zijn om alles te doen, zelfs het opofferen van de groei, om de inflatie te beteugelen".

Het sentiment werd verder gedrukt door de resultaten van de maandelijkse enquête van S&P Global onder de inkoopmanagers.

Deze enquête wees op een verdere verslechtering van vooral de Duitse bedrijvigheid. Volgens econoom Paul Smith van S&P Global Market Intelligence zal de Europese grootmacht in het derde kwartaal krimpen.

De recessievrees droeg duidelijk bij aan de verdere duikeling van de euro. De euro/dollar daalde tot 0,9728.

Ook het Britse pond is in vrije val terecht gekomen. De nieuwe stimuleringsplannen die Londen vandaag presenteerde, werden duidelijk niet goed ontvangen.

Volgens AvaTrade-analist Naeem Aslam "verliest de markt het vertrouwen in het VK, waarvan de beleidsmakers de problemen voor zich uitschuiven in plaats van ze aan te pakken, hoewel ze ook niet veel keus hebben."

De Duitse tienjaarsrente sloot af op 2,11 procent.

De prijs van een vat Noordzee Brent ruwe olie is nu 5 procent goedkoper dan gisteravond en is gedaald tot 86 dollar per vat.

De Nederlandse TTF, de Europese aardgasbenchmark, stond aan het eind van de sessie 2 procent lager op 184 euro per megawattuur (MWh).

Stijgers en dalers

In een rode Bel20 index wist UCB 3,7 procent te winnen tot 69,40 euro. De farmaceut kon rekenen op Jefferies, dat een koopadvies gaf voor het aandeel. De zakenbank verhoogde het koersdoel van 85,00 euro naar 89,00 euro. Jefferies is positief over het gebruik van Bimzelx bij de huidziekte hidradenitis suppurativa.

WDP daarentegen had te lijden onder een ongunstig analistenrapport van Barclays. De Britse bank werd negatiever over logistiek vastgoed vanwege de oplopende rente en gaf een verkoopadvies af voor WDP.

Elia, dat een samenwerking op het gebied van energietransitie met Volkswagen aankondigde, steeg 1,4 procent.

Mithra verloor 3 procent. Het biotechbedrijf publiceerde vanochtend tegenvallende cijfers, aldus KBC Securities. Mithra verwacht echter voor het einde van dit jaar een commerciële partner te vinden voor Donesta. De besprekingen hierover zullen de komende weken in een stroomversnelling raken, aldus de CEO. De tweede helft van het jaar is daarom volgens Degroof Petercam belangrijk.

Onder de kleinere aandelen noteerde Smartphoto 1 procent hoger, terwijl Onward Medical 5,4 procent lager ging. Ook het aandeel van de Nationale Bank blijft dalen en verloor vandaag nog eens 10,8 procent.

Wall Street

De S&P500 verliest 2 procent bij het sluiten van de Europese beurzen, net als de Amerikaanse techindex Nasdaq.
 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht