Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 dieper in het rood
Beeld: ABM Financial News

Bel20 dieper in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs moest woensdag de winsten van gisteren grotendeels opgeven. De Bel20 index verloor 0,9 procent tot 3.446 punten.

Kon de Brusselse beurs dinsdag nog genieten van een forse daling van de lange rentes doorheen Europa, daar kwam vandaag rond 15 uur plots druk op de obligatiemartken. Dit doordat er berichten opdoken dat OPEC+ een productieverlaging van 2 miljoen vaten per dag doorvoert, wat de energiecrisis in Europa vermoedelijk verergert.

In een interview met ABM Financial News wijst Hans Bevers, hoofdeconoom bij Degroof Petercam, erop dat Rusland en Saoedi-Arabië er alle belang bij hebben om de olieprijzen hoog te houden. “Het signaal komt terwijl er een grimmige oorlogssfeer in Europa hangt en tegen de achtergrond van de vertragende wereldeconomie”, aldus Bevers.

“Het is weer een signaal van Poetin richting het westen waarbij de markten beginnen te anticiperen op het volgende signaal. Want wat zal er volgende week weer zijn? De sabotage van Nordstream hadden we al”, aldus Bevers die nu denkt aan een mogelijke stopzetting van het olietransport naar Europa vanuit Rusland.

“Dit zou wel een minder fundamenteel probleem zijn. Zo kunnen we ondertussen deels alternatieve bronnen aanspreken vanuit het Midden-Oosten, Afrika en Amerika. Het zal moeilijk zijn, maar de klap zou minder zwaar zijn dan als ze 6 maanden geleden genomen was", aldus Bevers.

Ondertussen is het ook de vraag na de gedaalde langetermijnrente van gisteren of deze beweging zich duurzaam kan doorzetten. “Om dit te weten is de inflatie een belangrijke component. We zien dat de industriële metaalprijzen al aan het terugvallen zijn sinds begin dit jaar. Tevens zijn er genoeg aanwijzingen dat de wereldeconomie aan het vertragen is, wat ook de inflatie uiteindelijk zal afremmen”, aldus de hoofdeconoom.

Zelf verwacht Bevers dat de inflatie in de eurozone in 2023 zal dalen naar 7,5 procent. “De consensus zit nog op 5 procent, maar ik denk dat komend jaar de inflatie nog even hardnekkig zal zijn. Zeker in het begin van het jaar. Echter liggen de kaarten beter in de VS waar ik mik op een inflatie van  3,1 procent voor 2023, terwijl de consensus daar nog op 3,8 procent zit."

“Zo zie ik signalen dat de kerninflatie zal afzwakken ondermeer door een verzwakkende arbeidsmarkt. Het aantal gewerkte uren zien we milderen en het aantal voltijdse werkkrachten zie ik stagneren." Dat er woensdag 208.000 nieuwe banen gerapporteerd werden door het ADP-rapport ziet Bevers als ruis. “De prognose stond op 200.000, maar op korte termijn zijn arbeidsmarktcijfers vaak ‘messy’. In het grote geheel zie ik wel degelijk signalen dat we naar een afkoeling gaan vanaf 2023.” 

Wel is het beurshuis niet positief over de financiële markten. “De beleidsrente gaat nog verder omhoog in de VS en Europa waarbij ik mik op ongeveer 4,5 procent in de VS en tussen de 2,5 procent tot 3,25 procent in Europa eind dit jaar. Als de langetermijnrente ook blijft stijgen, zal dat geen goede zaak zijn voor financiële markten. We blijven voorzichtig over aandelen en kopen voorlopig niet bij”, sluit de econoom af.

Op macrovlak werd vandaag bekend gemaakt dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans zoals verwacht daalde met 4 procent naar 67,4 miljard in september. In de VS steeg de inkoopmanagersindex volgens S&PGlobal voor de dienstensector van 43,7 in augustus naar 49,3, het hoogste niveau in drie maanden en een niveau dat nog nauwelijks duidt op krimp. Het Institute for Supply Management kwam dan weer met een daling van 56,9 in augustus naar 56,7 in september. Economen hadden gerekend op een index van 56,0.

In Europa was het beeld een stuk minder florissant. De dienstensector van de eurozone is in september nog iets meer gekrompen dan aanvankelijk gemeten. De inkoopmanagersindex kwam uit op 48,8 tegen 49,8 in augustus. In de voorlopige meting werd melding gemaakt van 48,9. "De hoop dat een recessie in de eurozone vermeden kan worden, vervliegt na de scherpe daling in de activiteit", vindt hoofdeconoom Chris Williamson van S&P Global Market.   De euro/dollar sloot af op 0,9854 en de prijs voor een vat Brent-olie steeg met 2,4 procent.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex trok Ackermans & van Haaren de kop met een koerswinst van 2,0 procent samen met Argen-X dat 3,1 procent won. De holding is vandaag begonnen met eigen aandelen in te kopen. 

AB InBev verloor 2,7 procent, ondanks een hoger koersdoel van RBC. De analisten waarschuwden echter dat een hoge inflatie het consumentenvertrouwen zou kunnen aantasten en de bierverkoop onder druk kan zetten.

Argenx steeg 3,1 procent. Kempen heeft het aandeel op de favorietenlijst geplaatst met een koersdoel van 450,00 euro. 

Proximus daalde 3,5 procent, na een negatief analistenrapport. 

VGP liet nog eens 5,1 procent liggen.

In de BelMid won Atenor 1,9 procent, terwijl Xior 6,5 procent prijsgaf. De FSMA heropende de handel in het aandeel Xior vanochtend, nadat gisteren voor 60 miljoen euro aan aandelen werd verkocht door ST Holding Sàrl en ESHF 2 Holdings Sàrl voor 29,10 euro per aandeel.

Onder de kleinere aandelen vloog Onward Medical met 17 procent omhoog. Het bedrijf presenteerde positieve studieresultaten over de veiligheid en haalbaarheid van ARC-EX therapie bij de thuisbehandeling van mensen met een dwarslaesie. "Goed nieuws," zei Degroof Petercam, dat niet verrast was door de resultaten.

Nextensa levert 5,9 procent in.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteert de Dow-Jones 1 procent in het rood en de S&P500 1,3 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht