Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Centrale banken moeten blijven verkrappen - IMF
Beeld: ABM Financial News

Centrale banken moeten blijven verkrappen - IMF

(ABM FN-Dow Jones) Centrale banken wereldwijd moeten de rentes blijven verhogen, ondanks de kwetsbare outlook voor de wereldeconomie. Dit zei de directeur van het Internationaal Monetair Fonds donderdag.

"Onze wereldeconomie is als een schip in woelige wateren. We hebben alle wijsheid nodig die we kunnen verzamelen om het schip stabiel te houden en te navigeren door wat ons te wachten staat", aldus IMF-directeur Kristalina Georgieva.

Het IMF zal volgende week met een update van zijn World Economic Outlook komen en daarin wordt de verwachte mondiale groei voor 2023 neerwaarts bijgesteld, aldus Georgieva.

"We zullen benadrukken dat het risico van een recessie groeit", aldus de IMF-directeur.

Desondanks moeten de centrale banken "op koers blijven" in hun strijd om de hoogste inflatie in 40 jaar omlaag te brengen, zelfs met het risico dat ze te snel en te veel verkrappen, zei Georgieva.

Het IMF schat in dat landen die samen goed zijn voor een derde van de economische output wereldwijd eind dit jaar en begin volgend jaar twee kwartalen van krimp tegemoet gaan.

Verder berekent het IMF dat mondiale economische vooruitzichten tussen nu en 2026 met 4 biljoen dollar zullen krimpen, de omvang van de Duitse economie.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht