Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Combinatie helpt zowel Aegon als ASR'
Beeld: ASR Nederland

'Combinatie helpt zowel Aegon als ASR'

(ABM FN-Dow Jones) De verkoop van de Nederlandse activiteiten van Aegon aan ASR is op korte termijn vooral aantrekkelijk voor de aandeelhouders van Aegon, maar op de middellange termijn zal ASR spekkoper zijn. Dat is de voorlopige conclusie van Berenberg na de verrassende aankondiging donderdag.

Aandeelhouders van Aegon krijgen contanten in de vorm van een aandeleninkoop van 1,5 miljard euro, een schuldverlaging van 700 miljoen euro en een verhoging van het beoogde dividend voor 2023 van 0,25 naar 0,30 euro per aandeel.

ASR wordt door de overname marktleider in Nederlandse levensverzekeringen en pensioenen, en kan met de pensioenhervorming in Nederland volgens Berenberg sterke groei verwachten. Omdat ASR geheel Nederlands blijft, zal de verzekeraar waarschijnlijk de concurrenten voor blijven met lagere kosten en sterkere groei, denken de analisten.

De waardering van de Nederlandse activiteiten lijkt laag, met een koerswinstverhouding van 8,1 na synergievoordelen en een dividendrendement van 4,9 procent.

Maar daarbij geldt dat de kern van de levensverzekeringenbedrijf van Aegon bestaat uit een gesloten boek met pensioenen dat op den duur zal krimpen. Vergeleken met de marktwaardering van de activiteiten van ASR, NN Group en Aegon biedt de deal een premie van circa 25 procent, volgens Berenberg.

Het aandeel Aegon stond donderdag bijna 6 procent hoger op 4,63 euro na de overname, na een nog iets positievere openingskoers. ASR Nederland zag de openingswinst in enkele uren handel verdampen en noteert inmiddels nog maar 1,4 procent hoger op 43,08 euro, na een piek op 46,08 euro in de eerste minuten van de handelsdag.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Aegon kopen verkopen

83% zegt kopen

18 stemmen

ASR Nederland kopen verkopen

56% zegt kopen

16 stemmen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 24 juli

  1. Kering Q2-cijfers
  2. Samengestelde inkoopmanagersindex juli (Japan)
  3. KPN Q2-cijfers
  4. BNP Paribas Q2-cijfers
  5. Deutsche Bank Q2-cijfers
  6. UniCredit Q2-cijfers
  7. Consumentenvertrouwen (Dld)
  8. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (VK)
  9. Samengestelde inkoopmanagersindex -juli (eur)
  10. Samengestelde inkoopmanagersindex juni (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht