Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Europese kunstmestfabrikanten herstarten productie
Beeld: ABM Financial News

Europese kunstmestfabrikanten herstarten productie

(ABM FN-Dow Jones) Europese fabrikanten van kunstmest herstarten hun productieprocessen, nadat de gasprijzen recent een scherpe daling lieten zien.

Eén van de grootste in de Europese sector en ook wereldwijd, Yara, gaf aan dat het nu weer 65 procent van de productiecapaciteit benut, terwijl over het grootste deel van de tweede jaarhelft de productie was teruggebracht naar nipt meer dan een derde van de capaciteit.

CRU International, een onderzoeksbureau op het gebied van grondstoffen, stelde dat de ontwikkeling bij Yara representatief is voor de Europese kunstmestsector.

Momenteel draait de Europese kunstmestsector op ongeveer 63 procent van de totale capaciteit, tegen 37 procent begin oktober.

De gasprijzen liet als gevolg van het tot nog toe relatief milde winterweer een scherpe daling zien van bijna 350 naar 125 euro per megawattuur. Dat is nog wel altijd hoger dan voor de oorlog in Oekraïne begon.

De hoge gasprijzen vielen vooral voor makers van kunstmest lastig door te berekenen aan klanten, waardoor de producenten de productie stil legden. Bij die productie wordt nog een andere tegenwind ervaren: minder vraag. Ook de chemische sector en de staalindustrie merken dit. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
OCI kopen verkopen

79% zegt kopen

14 stemmen

Yara International kopen verkopen

67% zegt verkopen

9 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht