Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Recordkwartaal bij Solvay'
Beeld: ABM Financial News

'Recordkwartaal bij Solvay'

(ABM FN) Solvay waarschuwde vorige week dat in het derde kwartaal de omzet en aangepaste EBITDA aanzienlijk hoger zijn uitgekomen dan eerder verwacht, en verhoogde daarom ook de outlook voor het hele boekjaar. Maar analisten waarschuwen echter dat de sterke prestatie waarschijnlijk niet houdbaar is. 

Het chemiebedrijf komt deze donderdag met het volledig rapport over het derde kwartaal, en zei vorige week dat de omzet op 3,6 miljard euro is uitgekomen met een aangepaste EBITDA van 900 miljoen euro. Daarmee zei Solvay nieuwe records te hebben gerealiseerd.

De analisten van Credit Suisse hadden al gerekend op sterke cijfers, waarbij Solvay geholpen werd door de “sterke vraag”. De Zwitserse bank rekende aanvankelijk op 789 miljoen euro aan aangepaste EBITDA, wat al 9 procent meer was dan waarop de consensus rekende. 

De consensusverwachtingen lagen volgens Kepler Cheuvreux, op 3,2 miljard euro voor de omzet en 764 miljoen euro voor de EBTIDA. 

Medio oktober zei Credit Suisse “positiever te zijn over alle divisies in vergelijking tot de consensus”.  

“We zijn onder de indruk van dit sterke kwartaal”, reageerde Degroof Petercam vorige week. “Het toont eens te meer de voordelen van de sterke portefeuille van Solvay, en de verbeterde prijsdiscipline”, aldus de analist.

Outlook

Op basis van de voorlopige resultaten verhoogde Solvay voor de derde keer dit jaar de verwachtingen. 

De EBITDA zal dit jaar naar verwachting autonoom met 28 procent stijgen. In juli sprak Solvay nog van een autonome groei van 14 tot 18 procent, in mei dit jaar van een groei van 5 tot 10 procent, terwijl Solvay bij de jaarcijfers over 2021 nog over een groei van 5 procent sprak. 

Kepler Cheuvreux is dan wel van mening dat Solvay de pijn later zal voelen. “Solvay is echter laatcyclisch en zal dus uiteindelijk ook de pijn voelen. Hetzelfde gebeurde in de crisis van 2020 en daarvoor”, waarschuwde de analist. Daarom wijst de consensus op een daling van ongeveer 20 procent volgend jaar, na het piekjaar 2022. 

Ook Barclays waarschuwde dat de sterke prestatie van Solvay niet houdbaar is. "De vraag is hoe snel de zaken weer normaliseren", aldus analist Alex Stewart. Hij zag twee weken geleden bij concurrent Brenntag al signalen dat de meewind op prijsvlak af begint te vlakken.

“Solvay zal echter niet immuun zijn voor de komende economische vertraging die ook wordt gesignaleerd, aangezien het een zekere verzwakking van de bestellingen voor het vierde kwartaal van 2022 ziet”, denkt ook Degroof Petercam. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: Kepler Cheuvreux bestempelt Solvay en Syensqo als favorieten
  2. Logische opsplitsingsplannen Solvay

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Solvay kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht