Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wall Street lager gesloten
Beeld: ABM Financial News

Wall Street lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,5 procent tot 3.963,96 punten, de Dow Jones index verloor 1,5 procent op 33.849,46 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 11.049,50 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten daalden maandag, terwijl beleggers de toenemende protesten in China tegen het zero-covid-beleid van de regering evalueerden, evenals een golf van nieuwe infecties in het land.

"Het is niet verrassend dat er meer onzekerheid is in het heropeningstraject van China. Dit wordt door markten ingeprijsd op basis van de berichten over protesten in het weekend", zei SPI Asset Management.

Natixis opperde dat de demonstraties de richting van het zero-covid-beleid heeft bemoeilijkt. "De Chinese overheid is niet het type autoriteit dat wil dat mensen gaan protesteren. Ze doen misschien iets om de regels te versoepelen, maar er is ook het risico dat ze besluiten om de maatregelen nog verder aan te scherpen", aldus Natixis.

De euro/dollar noteerde op 1,0339. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0434 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0395 op de borden. 

De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 1,3 procent, ofwel 0,96 dollar, hoger op 77,24 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnt de S&P huizenprijzen-index, gevolgd door het consumentenvertrouwen van november.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Univar steeg 3,2 procent, nadat Brenntag afgelopen weekend bevestigde in gesprek te zijn met de chemiedistributeur uit Illinois over een overname.

Energie-aandelen als Exxon Mobil en Chevron stonden onder druk, in reactie op de dalende olieprijzen. Exxon Mobil daalde 3,0 procent, terwijl Chevron 2,8 procent verloor.

Apple noteerde 2,7 procent lager. Volgens persbureau Bloomberg zorgt de onrust bij de grootste fabriek van Apple in China mogelijk voor een tekort van 6 miljoen iPhone Pro's.

Het aandeel Biogen daalde 4,6 procent. Volgens zakenzender CNBC zou een vrouwelijke deelnemer tijdens een Alzheimer-onderzoek zijn overleden aan een hersenbloeding. De studie wordt onder meer door Biogen gesponsord.

Meta krijgt een boete van ruim een kwart miljard euro van de Ierse toezichthouder. Meta zou onvoldoende controlemechanismen hebben ingebouwd om gebruikersdata te beschermen. Meta verloor 2,3 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht