Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Winst in Brussel
Beeld: ABM Financial News

Winst in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag hoger gesloten en was daarmee de uitblinker in Europa.

De Bel20 index steeg 1,5 procent naar 3.754,22 punten.

Beleggers waren vandaag vooral in afwachting van het Amerikaanse jobsrapport.

Halverwege de week werd het sentiment duidelijk positiever na een toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell, die volgens investment manager Simon Wiersma van ING min of meer aankondigde dat de beleidsrente later deze maand met 50 basispunten zal worden verhoogd.

Op macro-economisch vlak bevestigden Amerikaanse inflatiecijfers deze week het beeld van de Fed.

Powell waarschuwde echter ook dat de arbeidsmarkt verder moet afkoelen, voordat de Fed er echt van overtuigd is dat de inflatie structureel terugloopt.

En van afkoeling bleek vrijdag nog geen sprake.

In november kwamen er 263.000 banen bij in de Verenigde Staten, waar economen rekenden op 200.000 nieuwe banen. De werkloosheid bleef stabiel op 3,7 procent, terwijl het gemiddeld uurloon op jaarbasis met 5,1 procent steeg tot 32,82 dollar per uur. De arbeidsparticipatie kwam uit op 62,1 procent.

"Met een loongroei van meer dan 5 procent en ook nog een versnelling in de loongroei op maandbasis, lijkt de Fed nog niet de beoogde loongroei op jaarbasis van circa 3 procent in het vizier te hebben die het beleidsorgaan nodig acht voor een inflatie van ongeveer 2 procent", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.

"Dergelijke bewegingen bieden nog genoeg voer voor de haviken, waar Fed-voorzitter Jerome Powell er overigens één van is. Direct na publicatie zag de je Amerikaanse tienjaarsrente dan ook omhoog schieten ", aldus Marey. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,58 procent.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0491, waar dat voorafgaand aan het Amerikaanse banenrapport nog ruim 1,05 dollar was. Kort na het banenrapport daalde de euro/dollar richting de 1,04.

Stijgers en dalers

De meeste aandelen in de sterindex sloten in het groen. Vastgoedaandelen waren geliefd. VGP won 3,7 procent en WDP 1,8 procent. Ageas en KBC deden het nog beter met winsten van 4,7 en 4,9 procent.

KBC Ierland heeft toestemming gekregen om zijn kredietportefeuille te verkopen aan Bank of Ireland. En Jefferies herhaalde het koopadvies voor KBC inclusief een kleine koersdoelverhoging. 

De grootste dalers waren D'Ieteren en Proximus, met verliezen van 1,0 en 0,6 procent.

Colruyt leverde 0,5 procent in. Morgan Stanley gaf Colruyt een Onderwogen advies. 
 
In de BelMid wonnen Agfa en Bpost 3,8 en 3,3 procent. Gisteren maakte de postgroep bekend dat het vanaf volgend jaar de prijzen van zijn gewone postzegels optrekt met 17 procent.

Immobel verkocht zijn kantoorgebouw 'Commerce 46' in de Europese wijk in Brussel. Het aandeel verloor toch 1,4 procent. Telenet en Econocom daalden 2,0 en 1,9 procent.

Bij de kleinere aandelen ging DEME aan de leiding met een koerswinst van 2,9 procent. Biocartis daalde maar liefst 20 procent.

Inclusio boekte in de eerste negen maanden van het jaar flink meer huurinkomsten en herhaalde de dividendbelofte voor dit jaar. Het aandeel sloot onveranderd. Crescent zat bij de sterkste stijgers met een winst van ruim 11 procent.

Unifiedpost steeg tot slot 0,8 procent. Berenberg herhaalde in een rapport het koersdoel van 6 euro met een koopadvies na de beleggersdag van het bedrijf.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen daalden aan het einde van de Europese beursdag ruim een half procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht