Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bel20 wacht vermoedelijk lagere opening

Bel20 wacht vermoedelijk lagere opening

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht lager van start, na de forse verliezen op Wall Street maandagavond.

Futures op de Euro Stoxx 50 index wijzen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van enkele tienden van een procent.

Maandag startte de Bel20 de handelsweek al terughoudend met een verlies van een half procent op een slotstand van 3.733 punten. Op Wall Street noteerde hoofdgraadmeter S&P 500 maandagavond bij de slotzoemer 1,8 procent lager.

Een volgens ISM sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse dienstensector in november wakkerde de vrees onder beleggers aan dat de Federal Reserve later deze maand de rente toch wat agressiever zal verhogen, in een poging om de inflatie te beteugelen. De cijfers volgden op een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport, dat vrijdag werd prijsgegeven.

De rente op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie steeg maandag in reactie op de cijfers over de dienstensector met 10 basispunten naar 3,60 procent, terwijl aandelen in de uitverkoop gingen, waarbij tech het relatief zwaar te verduren kreeg.

"Het is duidelijk dat de aandelenmarkten een eindejaarsrally willen inzetten, maar dat is erg afhankelijk van het onder controle krijgen van de inflatie", zei vermogensbeheerder Peter Essele van Commonwealth Financial Network. 

Na een toespraak vorige week woensdag van Fed-voorzitter Jerome Powell kregen beleggers nog de indruk dat de Federal Reserve een renteverhoging met 50 basispunten volgende week woensdag  passend zou vinden. Dat zou een stapje terug zijn van een reeks van vier opeenvolgende verhogingen met 75 basispunten.

Techbeurs Nasdaq, extra gevoelig voor rentebewegingen, steeg afgelopen woensdag na de opmerkingen van Powell nog met 4,4 procent. In het lopende jaar bedraagt het verlies nu ruim 28 procent. 

Vanochtend verhoogde de Reserve Bank of Australia voor de derde keer op rij de rente met 25 basispunten, naar 3,10 procent. De Australische dollar veerde op na het rentebesluit.

De bank gaf dinsdag opnieuw aan dat de inflatie nog altijd hoog is, met in oktober 6,9 procent. De RBA verwacht dan ook dat de komende tijd de rente verder omhoog gaat.

De beurs in Sydney daalde vanochtend met een half procent, terwijl Hongkong en Seoel ongeveer een procent prijsgeven. De beurs in Tokio bleef wel in de plus, met een koerswinst van enkele tienden van een procent. 

De Amerikaanse olie-future noteert daarnaast vanochtend vlak, na een daling van bijna vier procent maandagavond in New York naar 76,93 dollar per vat. Daarmee noteert de future maar nipt boven de laagste stand van 20022, die begin vorige week werd neergezet.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg, en ook bedrijfscijfers blijven achterwege. 

Bedrijfsnieuws

Oprichter François Fornieri liet Mithra weten dan zijn belang in het bedrijf door verwatering onder de 20 procent is gedaald.

Agfa Radiology Solutions zal wereldwijd de prijzen voor zijn medische producten verhogen. De prijsverhogingen starten bij 5 procent en kunnen oplopen tot boven de 10 procent.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde maandag 1,8 procent tot 3.998,84 punten, de Dow Jones index verloor 1,4 procent op 33.947,10 punten en de Nasdaq sloot 1,9 procent lager op 11.239,94 punten.  

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht